Warżywo

Warżywo

Kucharz
[Przepisów: 3]

Faszerowane pomidory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pomidory można faszerować praktycznie wszystkim, moją ulubioną przystawką są pomidory faszerowane ryżem, które są smaczne, proste i nadają się na danie główne.

Faszerowane pomidory

Składniki:

Faszerowane pomidory

Faszerowane pomidory na 4 osoby

  • 4 twardsze #pomidory
  • szklanka ryżu (idealnie sprawdzi się #ryż brązowy
  • 1 mała #cukinia
  • 1 #cebula
  • 2 #szalotki (albo jeszcze jedna mała cebula)
  • 1 mała, czerwona #papryka
  • #czosnek
  • #oliwa
  • świeża #bazylia
  • pęczek świeżej pietruszki
  • #curry, sól, świeżo mielony pieprz, ostra papryka (surowa albo suszona)

Sposób przygotowania:

Faszerowane pomidory

Farsz

Farszem do pomidorów jest ryż z warzywami.
Ugotuj szklankę ryżu al dente, to bardzo ważne ponieważ ryż i tak dojdzie jeszcze w piekarniku.
Do ugotowanego ryżu dodaj curry i wymieszaj.
Na patelni zeszklij cebule, dodaj czosnek, umytą i pokrojoną w drobną kostkę cukinie i paprykę. Dopraw wszystko ostrą papryką, solą i pieprzem.
Warzywa z patelni wymieszaj z ryżem dodaj bazylie i 3/4 posiekanej pietruszki.

Pomidory

Odkrój w umytych pomidorach górną część i odłóż na bok (nie wyrzucaj)
Małą łyżeczką wydłub miąższ pomidorów (ostrożne by nie zrobić w nich dziury)
Miąższ przełóż do miseczki, będzie go można wykorzystać.
Do wydrążonych pomidorów nałóż ryż i przykryj wcześniej odkrojonymi częściami pomidora.
Pomidory ułóż na blasze, albo w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i piecz 15-20 min.

Dodatki

Z pomidorów został nam miąższ, który możesz wykorzystać w bardzo prostej sałatce.
Wystarczy że z miąższu odlejesz zbędną wodę, dodasz pokrojoną w kostkę drugą połówkę cukinii (Cukinia na surowo jest bardzo smaczna i zdrowa), szalotkę pokrojoną w piórka, i posiekaną pietruszkę, polej to odrobiną oliwy i przypraw.
Na talerzu możesz dodać marynowany czosnek, który doda pikanterii całej potrawie!