iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 634]

Faszerowane tuńczykiem jajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jajka są bardzo smaczne, a ich smak zaostrzana podawana z nimi rukola. Można zajadać na drugie śniadanie.

Faszerowane tuńczykiem jajka

Składniki:

Faszerowane tuńczykiem jajka

 

  • 8 jajek,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 3 szczypty soli, 2 łyżki majonezu,
  • 2 garście rukoli,
  • 4 łyżki kiełków rzodkiewki,
  • łyżeczka chrzanu.

Sposób przygotowania:

Faszerowane tuńczykiem jajka

Przygotowanie jajek

Faszerowane tuńczykiem jajka
Żółtka wyjmujemy delikatnie małą łyżeczką.

Jajka gotujemy na twardo, następnie łupimy i kroimy wzdłuż wyjmujemy zawartość żółtkową.

Przygotowanie składników

Faszerowane tuńczykiem jajka
Wszystkie składniki rozgniatamy wspólnie widelcem.

Mieszamy żółtka, odciśniętego z oleju tuńczyka, pieprz, majonez, sól. Dokładnie rozgniatamy widelcem. Farsz bardzo dokładnie mieszamy.

Faszerowanie

Faszerowane tuńczykiem jajka
Na talerzu układamy rukolę, a na niej jajka.

Farsz nakładamy w jajka. Jajka układamy na warstwie rukoli. Dekorujemy kiełkami, chłodzimy.