ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Faszerowane udka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Faszerowane udka warzywami

Faszerowane udka

Składniki:

Faszerowane udka

 

  • 4 pałkiz kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ilka strąków fasolki szparagowej żółtej i zielonej
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • sól ,pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Faszerowane udka
Mięso umyć i oddzielić od kości. Posolić doprawić pieprzem i przyprawą do kurczaka . Warzywa umyć, obrać i pokroić w paski ( fasolkę na części). Udka rozłożyć na płasko i na środek układać po porcji warzyw (resztę jarzyn odłożyć).
Potem delikatnie zwinąć mięso z warzywami w środku i spiąć wykałaczką, żeby się nie rozpadało.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim udka, aż się zrumienią. Wrzucić pozostałe warzywa, zalać bulionem i dusić przez 40 min. Na koniec sos zabielić jogurtem. Całość posypać posiekaną natką .Udka idealnie pasują do obiadu lub jako przekąska