Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Faszerowane udka wg Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetnie sprawdzają się na uroczystych obiadach ;)

Faszerowane udka wg Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane udka wg Edzi

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane udka wg Edzi
Udka pozbawiamy kości. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, liść laurowy i przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażone pieczarki z cebulą mielimy przez maszynkę (grube oczka) lub siekamy w malakserze. Pieczarkowym farszem napełniamy udka i zszywamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Udka wkładamy do rękawa do pieczenia, wrzucamy czosnek i pieczemy ok 40 min w temp 180 *C.
Faszerowane udka wg Edzi
Udka myjemy osuszamy i pozbawiamy kości
Faszerowane udka wg Edzi
Przesmażone pieczarki i cebulę siekamy w malakserze lub przepuszczamy przez maszynkę
Faszerowane udka wg Edzi
Farszem z pieczarek i cebulki napełniamy udka
Faszerowane udka wg Edzi
Napełnione farszem udka zaszywamy bawełnianą nicią