Strona główna Faszerowane udko pod pierzynką z marchew

Faszerowane udko pod pierzynką z marchew

monikaT83 - Przepis na: Faszerowane udko pod pierzynką z marchew offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 895
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Faszerowane udko pod pierzynką z marchew
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pierzynka marchewkowa ładnie wygląda a do tego nadaje kurczakowi słodkiego pysznego smaku,serdecznie zapraszam:)


trudność: łatwe
czas:

Faszerowane udko pod pierzynką z marchew - SKŁADNIKI:

  • Składniki na 1 porcję:
  • 1 udko z kurczaka
  • 20 g fety
  • 1 duża marchewka
  • 1/8 żółtej świeżej papryki
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól,świeżo mielony pieprz
  • Dodatkowo:
  • nić do mięsa

Faszerowane udko pod pierzynką z marchew - PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, osuszyć dokładnie i odkroić nadmiar tłuszczu i skóry. Następnie delikatnie ale zdecydowanie odsunąć skórkę ( ale nie odcinać) a następnie wyciąć kość która znajduję się w górnej części nóżki ( udzie). Kości w pałeczce (podudziu) zostawiamy. Farsz: ser zetrzeć na drobnych oczkach. 1/4 marchewki także zetrzeć na drobnych oczkach i połączyć z serem. Umytą i pozbawiona gniazda paprykę zetrzeć na małych oczkach ( miąższ) a skórką odrzucić. Przełożyć do miski z fetą i marchewka. Doprawić delikatnie solą, pieprzem i 1 łyżeczką bazylii,dobrze wymieszać. Farszem nadziać wytrybowaną nóżkę z kurczaka,zwinąć,owinąć dobrze skórką. Nić bawełniana owinąć wokół "roladki" tak aby farsz nie uciekł. W miseczce wymieszać sok z pomarańcza z miodem oraz przyprawami ( pamiętać o reszcie bazylii) i mieszanką posmarować mięso z każdej strony. Pozostałą marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach i ułożyć całość na nóżce kurczaka. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie piekarnik rozgrzać do 225 st. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania ( wysmarować go olejem) i piec około 55-60 minut. Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st a po kolejnych 5-10 minutach nakryć naczynie folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika,pokroić na kawałki ( ostrożnie wyjąć nić) i podawać z surówka z marchewki. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Faszerowane udko pod pierzynką z marchew  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem Kurczak w sosie curry z pieczonymi paprykami Roladki z kurczaka z bazylią
Zapiekana kasza gryczana Mięso w sosie musztardowo-miodowym Ziemniaki zapiekane z kurczakiem
Placuszki z kurczaka z sezamem Domowa wędlina z suszonymi pomidorami Potrawka w tajskim sosie
Udka pieczone z pieczarkami, cebulą i serem Kurczak w sezamie na ostro Kotlet ala de volaille –z jabłkiem i orzeszkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane