Strona główna Faszerowane udko pod pierzynką z marchew

Faszerowane udko pod pierzynką z marchew

monikaT83 - Przepis na: Faszerowane udko pod pierzynką z marchew offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 908
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Faszerowane udko pod pierzynką z marchew
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pierzynka marchewkowa ładnie wygląda a do tego nadaje kurczakowi słodkiego pysznego smaku,serdecznie zapraszam:)


trudność: łatwe
czas:

Faszerowane udko pod pierzynką z marchew - SKŁADNIKI:

  • Składniki na 1 porcję:
  • 1 udko z kurczaka
  • 20 g fety
  • 1 duża marchewka
  • 1/8 żółtej świeżej papryki
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól,świeżo mielony pieprz
  • Dodatkowo:
  • nić do mięsa

Faszerowane udko pod pierzynką z marchew - PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, osuszyć dokładnie i odkroić nadmiar tłuszczu i skóry. Następnie delikatnie ale zdecydowanie odsunąć skórkę ( ale nie odcinać) a następnie wyciąć kość która znajduję się w górnej części nóżki ( udzie). Kości w pałeczce (podudziu) zostawiamy. Farsz: ser zetrzeć na drobnych oczkach. 1/4 marchewki także zetrzeć na drobnych oczkach i połączyć z serem. Umytą i pozbawiona gniazda paprykę zetrzeć na małych oczkach ( miąższ) a skórką odrzucić. Przełożyć do miski z fetą i marchewka. Doprawić delikatnie solą, pieprzem i 1 łyżeczką bazylii,dobrze wymieszać. Farszem nadziać wytrybowaną nóżkę z kurczaka,zwinąć,owinąć dobrze skórką. Nić bawełniana owinąć wokół "roladki" tak aby farsz nie uciekł. W miseczce wymieszać sok z pomarańcza z miodem oraz przyprawami ( pamiętać o reszcie bazylii) i mieszanką posmarować mięso z każdej strony. Pozostałą marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach i ułożyć całość na nóżce kurczaka. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie piekarnik rozgrzać do 225 st. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania ( wysmarować go olejem) i piec około 55-60 minut. Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st a po kolejnych 5-10 minutach nakryć naczynie folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika,pokroić na kawałki ( ostrożnie wyjąć nić) i podawać z surówka z marchewki. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Faszerowane udko pod pierzynką z marchew  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Polędwiczki z kurczaka w sosie Mini roladki z grillowaną dynią i serem Dewolaj z musztardą miodową
Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami
Kurczak w orzechowej glazurze Pierś z kurczaka z ryżem Kurczak w sosie pieczarkowym
Curry z kurczaka Pierś z kurczaka panierowana w płatkach Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane