Strona główna Faszerowane udko pod pierzynką z marchew

Faszerowane udko pod pierzynką z marchew

monikaT83

Złoty Ekspert
Przepisy: 987
zdjęcia: 1 z 5
Faszerowane udko pod pierzynką z marchew
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pierzynka marchewkowa ładnie wygląda a do tego nadaje kurczakowi słodkiego pysznego smaku,serdecznie zapraszam:)


trudność: łatwe
czas:

Faszerowane udko pod pierzynką z marchew - SKŁADNIKI:

  • Składniki na 1 porcję:
  • 1 udko z kurczaka
  • 20 g fety
  • 1 duża marchewka
  • 1/8 żółtej świeżej papryki
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól,świeżo mielony pieprz
  • Dodatkowo:
  • nić do mięsa

Faszerowane udko pod pierzynką z marchew - PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, osuszyć dokładnie i odkroić nadmiar tłuszczu i skóry. Następnie delikatnie ale zdecydowanie odsunąć skórkę ( ale nie odcinać) a następnie wyciąć kość która znajduję się w górnej części nóżki ( udzie). Kości w pałeczce (podudziu) zostawiamy. Farsz: ser zetrzeć na drobnych oczkach. 1/4 marchewki także zetrzeć na drobnych oczkach i połączyć z serem. Umytą i pozbawiona gniazda paprykę zetrzeć na małych oczkach ( miąższ) a skórką odrzucić. Przełożyć do miski z fetą i marchewka. Doprawić delikatnie solą, pieprzem i 1 łyżeczką bazylii,dobrze wymieszać. Farszem nadziać wytrybowaną nóżkę z kurczaka,zwinąć,owinąć dobrze skórką. Nić bawełniana owinąć wokół "roladki" tak aby farsz nie uciekł. W miseczce wymieszać sok z pomarańcza z miodem oraz przyprawami ( pamiętać o reszcie bazylii) i mieszanką posmarować mięso z każdej strony. Pozostałą marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach i ułożyć całość na nóżce kurczaka. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie piekarnik rozgrzać do 225 st. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania ( wysmarować go olejem) i piec około 55-60 minut. Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st a po kolejnych 5-10 minutach nakryć naczynie folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika,pokroić na kawałki ( ostrożnie wyjąć nić) i podawać z surówka z marchewki. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Faszerowane udko pod pierzynką z marchew  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Roladki z ogórkiem, pieczarkami i serem Sałata lodowa z frytkami i gyrosem Pierś faszerowana koprem włoskim i gruszką
Roladki na zielono Chicken kiev czyli roladki z masłem pietruszkowym Rolada z kurczaka z kaszą gryczaną
Udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami Kawałki kurczaka w cieście kokosowym Potrawka z kurczaka w mleku kokosowym
Kurczak w sosie sojowym z warzywami Kurczak w sosie cebulowo- czosnkowym Zielone curry z kurczakiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane