Strona główna Faszerowane udko pod pierzynką z marchew

Faszerowane udko pod pierzynką z marchew

monikaT83

Złoty Ekspert
Przepisy: 935
zdjęcia: 1 z 5
Faszerowane udko pod pierzynką z marchew
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pierzynka marchewkowa ładnie wygląda a do tego nadaje kurczakowi słodkiego pysznego smaku,serdecznie zapraszam:)


trudność: łatwe
czas:

Faszerowane udko pod pierzynką z marchew - SKŁADNIKI:

  • Składniki na 1 porcję:
  • 1 udko z kurczaka
  • 20 g fety
  • 1 duża marchewka
  • 1/8 żółtej świeżej papryki
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól,świeżo mielony pieprz
  • Dodatkowo:
  • nić do mięsa

Faszerowane udko pod pierzynką z marchew - PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, osuszyć dokładnie i odkroić nadmiar tłuszczu i skóry. Następnie delikatnie ale zdecydowanie odsunąć skórkę ( ale nie odcinać) a następnie wyciąć kość która znajduję się w górnej części nóżki ( udzie). Kości w pałeczce (podudziu) zostawiamy. Farsz: ser zetrzeć na drobnych oczkach. 1/4 marchewki także zetrzeć na drobnych oczkach i połączyć z serem. Umytą i pozbawiona gniazda paprykę zetrzeć na małych oczkach ( miąższ) a skórką odrzucić. Przełożyć do miski z fetą i marchewka. Doprawić delikatnie solą, pieprzem i 1 łyżeczką bazylii,dobrze wymieszać. Farszem nadziać wytrybowaną nóżkę z kurczaka,zwinąć,owinąć dobrze skórką. Nić bawełniana owinąć wokół "roladki" tak aby farsz nie uciekł. W miseczce wymieszać sok z pomarańcza z miodem oraz przyprawami ( pamiętać o reszcie bazylii) i mieszanką posmarować mięso z każdej strony. Pozostałą marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach i ułożyć całość na nóżce kurczaka. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie piekarnik rozgrzać do 225 st. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania ( wysmarować go olejem) i piec około 55-60 minut. Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st a po kolejnych 5-10 minutach nakryć naczynie folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika,pokroić na kawałki ( ostrożnie wyjąć nić) i podawać z surówka z marchewki. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Faszerowane udko pod pierzynką z marchew  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Gruszka z filetem- czyli jesienna sałatka Cukiniowo - filetowe kotleciki Kurczak teriyaki
Kurczak w cieście francuskim Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem Sałatka drobiowa z pesto
Kapuśniak z wędzonym kurczakiem Udka zapiekane w śmietanie Smażone skrzydełka w occie
Sznycelki drobiowo- wieprzowe z kukurydzą Filetowe kieszonki z groszkiem cukrowym Filet pod jarmużem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane