bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Faszerowany bakłażan

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Papryki faszeruję od zawsze ale bakłazana nigdy.. to był pierwszy raz i strzał w dziesiątke :)

Faszerowany bakłażan

Składniki:

Faszerowany bakłażan

 

Sposób przygotowania:

Faszerowany bakłażan
Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wybieramy miąższ, solimy i odstawiamy na pół godziny, gdy puszczą sok płuczemy i osuszamy. Na patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Dorzucamy mięso mielone, wyciśnięty czosnek,obrane ze skórki i pokrojone drobno 2 pomidory, jak i miąższ z bakłażana (nie cały uzyłam) oraz ugotowany ryż. Wszystko podsmażamy na koniec dodajemy posiekane zioła, harissę sól i pieprz do smaku oraz sok z limonki. Nadziewamy farszem bakłażany, na góre układamy kawałki pomidorów bez skórki (moga byc z puszki krojone), układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Polałam wszystko oliwą z oliwek aromatyzowana chilli z kolorowym pieprzem.Zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut. Na wierzch na 10 minut przed koncem pieczenia kładziemy plastry mozzarelli az cudownie sie roztopią.Z farszu na bakłazany zostało mi jeszcze na 3 papryki ktore tak upieczone były o wiele smaczniejsze niz tradycyjnie gotowane, Równiez przed pieczeniem polałam je oliwą