Strona główna Faszerowany boczek pieczony

Faszerowany boczek pieczony

Boczek « poprzedni | następny »
p.jola1 - Przepis na: Faszerowany boczek  pieczony offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 919
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Faszerowany boczek  pieczony
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Doskonały na chleb lub danie obiadowe - boczek faszerowany pieczony


trudność: średne
czas:

Faszerowany boczek pieczony - SKŁADNIKI:

  • marynata do boczku :
  • 3 łyżka oliwa z oliwek,
  • 1 łyżeczka przyprawa z suszonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka przyprawa staropolska,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • 1 łyżeczka papryka,
  • szczypta chili,
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany
  • farsz z mięsa mielonego do boczku :
  • 1/2 kg mięso mielone wieprzowe,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • do smaku pieprz kolorowy,
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany,
  • 1 łyżka majeranek
  • Składniki na boczek marynowany
  • 1,5 kg boczek surowy,
  • 1/2 kg farsz z mięsa mielonego,
  • 5 łyżek marynata do boczku
  • dodatkowe składniki do pieczenia boczku:
  • 1 łyżka oliwa z oliwek,
  • 3 ząbki czosnek

Faszerowany boczek pieczony - PRZYGOTOWANIE:

Dzień wcześniej marynujemy kwadratowy płat boczku połową marynaty z przepisu: oliwę wlać do miseczki, dodać po 1 łyżeczce przyprawy z suszonych pomidorów, przyprawy staropolskiej, czosnku, soli i papryki, dodać szczyptę chili, wszystko dokładnie wymieszać. Następnie boczek obkładamy starannie farszem z mięsa mielonego i przypraw, dokładnie zwijamy, wkładamy do podłużnej blaszki, miejsce zwinięcia ma być na spodzie, smarujemy pozostałą częścią marynaty, wstawiamy na całą noc do lodówki.Na drugi dzień zabieramy się za pieczenie podlewamy boczek 1/2 szklanki wrzącej wody z 1 łyżką oliwy, dodajemy 3 ząbki czosnku w łupinie i wstawiamy do gorącego piekarnika temp. 170 stopni, pieczemy 45 minut, po tym czasie boczek należy obrócić na drugą stronę i dalej piec tyle samo czasu, wyciągnąć czosnek, gdy woda wyparuje podlewamy niewielką ilością wody, od czasu do czasu należy boczek podlać wytopionym tłuszczem, obrócić tak by łącze boczku było na spodzie, trzymamy w piekarniku do ostygnięcia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Faszerowany boczek pieczony  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Boczek
Domowa wędlina z suszonymi pomidorami Kresowy boczek z suszonym jabłkiem Kurczak, boczek z warzywami
Boczek Generała Mao Boczek z grilla marynowany w ketchupie Aromatyczny boczek pieczony w marynacie
Boczek pieczony Makaron w sosie śmietanowym Mielone z boczkiem
Szaszłyk z piersi kurczaka Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku Roladki drobiowe z bobem i boczkiem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane