p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Faszerowany boczek pieczony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonały na chleb lub danie obiadowe - boczek faszerowany pieczony

Faszerowany boczek  pieczony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowany boczek pieczony

  • marynata do boczku :
  • 3 łyżka oliwa z oliwek,
  • 1 łyżeczka przyprawa z suszonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka przyprawa staropolska,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • 1 łyżeczka papryka,
  • szczypta chili,
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany
  • farsz z mięsa mielonego do boczku :
  • 1/2 kg mięso mielone wieprzowe,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • do smaku pieprz kolorowy,
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany,
  • 1 łyżka majeranek
  • Składniki na boczek marynowany
  • 1,5 kg boczek surowy,
  • 1/2 kg farsz z mięsa mielonego,
  • 5 łyżek marynata do boczku
  • dodatkowe składniki do pieczenia boczku:
  • 1 łyżka oliwa z oliwek,
  • 3 ząbki czosnek

Sposób przygotowania:

Faszerowany boczek pieczony

Dzień wcześniej marynujemy kwadratowy płat boczku połową marynaty z przepisu: oliwę wlać do miseczki, dodać po 1 łyżeczce przyprawy z suszonych pomidorów, przyprawy staropolskiej, czosnku, soli i papryki, dodać szczyptę chili, wszystko dokładnie wymieszać. Następnie boczek obkładamy starannie farszem z mięsa mielonego i przypraw, dokładnie zwijamy, wkładamy do podłużnej blaszki, miejsce zwinięcia ma być na spodzie, smarujemy pozostałą częścią marynaty, wstawiamy na całą noc do lodówki.Na drugi dzień zabieramy się za pieczenie podlewamy boczek 1/2 szklanki wrzącej wody z 1 łyżką oliwy, dodajemy 3 ząbki czosnku w łupinie i wstawiamy do gorącego piekarnika temp. 170 stopni, pieczemy 45 minut, po tym czasie boczek należy obrócić na drugą stronę i dalej piec tyle samo czasu, wyciągnąć czosnek, gdy woda wyparuje podlewamy niewielką ilością wody, od czasu do czasu należy boczek podlać wytopionym tłuszczem, obrócić tak by łącze boczku było na spodzie, trzymamy w piekarniku do ostygnięcia.