izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Faszerowany kurczak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 320
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepyszny kurczak, idealny na obiad lub ciepłą kolację.

Faszerowany kurczak

Składniki:

Faszerowany kurczak

 

  • 1 kurczak, ok. 1 i 1/2 kg
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 4 wątróbki drobiowe
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula biała
  • olej
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • vegeta
  • sól
  • czarny mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Faszerowany kurczak
Usuń kości z kurczaka, tak, aby nie uszkodzić skóry. Natrzyj go przyprawą, odstaw na 1 godzinę do lodówki. Ugotuj kaszę gryczaną, ostudź. Wątróbkę opłucz, osusz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Wątróbkę dodaj do kaszy wbij jajka, wsyp natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i vegetą, wymieszaj. Kurczaka nadziej farszem i zepnij wykałaczkami. Przełóż do natłuszczonej formy. Wierzch polej olejem. Piecz ok. 1 godz. w temp. 220 stopni.