iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Faszerowany schabik

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Możemy podawać z ulubionym sosem np chrzanowym lub majonezowym. Jak kto lubi. Ja wolę wersję ostrzejszą.

Faszerowany schabik

Składniki:

Faszerowany schabik

 

  • 1 łyżeczka soli peklującej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • łyżka oliwy,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 strąk papryki,
  • 2 cebule,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Faszerowany schabik
Schab nacinamy w całości co 1 cm, następnie na 2 godziny wkładamy w roztwór wody i soli peklującej, po tym czasie wyciągamy i myjemy schab.Czosnek przeciskamy przez praskę mieszamy z ocet, oliwą i smarujemy schab, lekko pieprzymy przykrywamy folią i zostawiamy na 2 godziny, po tym czasie w małe nacięcia wkładamy paski papryki, obsmażamy schab na złoto. Gotujemy litr wody, lekko solimy, wrzucamy listki, cebule oraz schab i gotujemy go 40 min. wyjmujemy i kroimy w plastry.

Tagi:

schab mięso