ptychu

ptychu

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Faworki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest jeszcze karnawał, więc może się skusicie?

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • 2 szkl. mąki
  • 4 żółtka
  • łyżka spirytusu
  • pół łyżeczki cukru
  • tyle samo soli
  • śmietana gęsta i kwaśna
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Faworki
Mąkę przesiać, dodać do niej sól i cukier. Następnie żółtka, spirytus, mieszać widelcem, po jakimś czasie dodać również śmietanę. Rozwałkować. Pokroić wzdłuż na paski, potem z nich powykrawać romby. Na każdym rombie ponacinać nożem środki i przewlekać jeden rożek chruścika. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż wypłyną. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem. Smacznego!