Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Faworki są popularne, kaloryczne i bardzo smaczne.

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • tłuszcz do smażenia
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Faworki
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, zrobić wgłębienie, dodać śmietanę, żółtka, sól, spirytus. Nożem wymieszać wszystkie składniki a następnie rękami bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Cienko rozwałkować, pokroić nożem lub radełkiem na paski o szer 2,5-3 cm, długości 8-10 cm. W każdym kawałku na środku zrobić nacięcie i przewinąć. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu w szerokim płaskim naczyniu na jasno złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem z wanilią.

Tagi:

faworki chrust