Faworki

Ciastka « poprzedni | następny »
sandra200

Mistrz Kuchni
Przepisy: 103
zdjęcia: 1 z 1
Faworki
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 25

Faworki są doskonałe jako przekąska


trudność: łatwe
czas:

Faworki - SKŁADNIKI:

  • 5 szkl.mąki,
  • 4 żółtka,
  • 25 dkg margaryny,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Faworki - PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki,po wyjęciu ciasta rozwałkować go i wykrawać faworki. Smażyć na głębokim oleju,potrzepać cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Faworki (strona 1 z 2)  
booboo

booboo

2008-11-26 22:18
Zamiast spirytusu można dodać piwa ( tego bezalkoholowego też;))
Skomentuj
Oceń:
0
Glumanda

Glumanda

2009-01-24 10:28
Alkohol w ciastkach wypiekanych na tluszczu sluzy temu aby nie naciagaly one tluszczu w czasie pieczenia.. calkowicie wyparowuje, wic nie ma obaw ze komus zaszkodzi. Rownie dobrze mozna dodac lyzke octu w tym samym celu. :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Psycholala
gość

2009-01-26 15:25
Przed chwilą zrobiłam i .... według mnie to totalna porażka.. ciężko było zagnieść ciasto, faworki są zbyt słodkie i.. niedobre, nie polecam
Skomentuj
Oceń:
0
Mizolec

Mizolec

2009-02-02 00:30
Ja także nie polecam tego przepisu na faworki.Na moim profilu znajdziecie inny - podobny trochę do przepisu Asi P. Pozdrawiam i zachęcam do próbowania i oceniania moich przepisów
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

adamsky
gość

2009-02-07 18:07
troszke cienki przepis
Skomentuj
Oceń:
0
IwaG2

IwaG2

2009-02-17 15:59
a ja robię podobnie tylko daję więcej żołtak spirytusu kieliszek i ciasto zbijam przed włożeniem do lodówki za to mam piękne pęcherzyki na faworkach
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

alicja
gość

2009-02-17 22:52
ja dodaje tylko smietane i zoltka
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Asia P.
gość

2009-01-28 19:44
Ten przepis jest do bani.
Mój przepis jest prosty , zawsze się udaje i totalna beznadzieja kulinarna go zrobi. Podaję: 25 dkg. mąki, 3 żółtka , proszek do pieczenia (na czubek łyżeczki),
1/2 łyżeczki masła, śmietany kwaśnej ile ciasto zabierze, 1 łyżka spirytusu.
To tyle sładników. I teraz : zagniesc ciasto jak na pierogi, wytłuc wałkiem (można pomyśleć o kimś kogo się nie lubi i jest okazja sobie ulżyć) żeby było lśniące odstawić do lodówki na ok. 30 min. Po wyjęciu wałkować na grubość jak na makaron a dalej to już wiadomo. Aha ! do tłuszczu w którym smażę dodaję małe kawałki miemniaków. Kiedy się spieką wyjmuję i wkładam następne. Po wystygnięciu faworki posypuję cukrem pudrem. Polecam są świetne. Ja robię z dwóch porcji wtedy się najemy do woli. Pozdrawiam Asia P.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Asia P.
gość

2009-01-28 19:45
Asia P. napisał(a):

Ten przepis jest do bani. Mój przepis jest prosty , zawsze się udaje i totalna beznadzieja kulinarna go zrobi. Podaję: 25 dkg. mąki, 3 żółtka , proszek do pieczenia (na czubek łyżeczki), 1/2 łyżeczki masła, śmietany kwaśnej ile ciasto zabierze, 1 łyżka spirytusu. To tyle sładników. I teraz : zagniesc ciasto jak na pierogi, wytłuc wałkiem (można pomyśleć o kimś kogo się nie lubi i jest okazja sobie ulżyć) żeby było lśniące ,odstawić do lodówki na ok. 30 min. Po wyjęciu wałkować na grubość jak na makaron a dalej to już wiadomo. Aha ! do tłuszczu w którym smażę dodaję małe kawałki miemniaków. Kiedy się spieką wyjmuję i wkładam następne. Po wystygnięciu faworki posypuję cukrem pudrem. Polecam są świetne. Ja robię z dwóch porcji wtedy się najemy do woli. Pozdrawiam Asia P.

Skomentuj
Oceń:
0
Gość

maruda
gość

2009-02-18 11:01
Asiu,bez urazy,ale jakikolwiek spulchniacz do chruścików to obraza Boska!:)pozdro
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Kucharz xD
gość

2009-01-30 12:24
Słuchajcie:) jestem kucharzem i mam dla was swietny przepis na faworki=)) składniki:1kg mąki, 10 żółtek, 4 łyżki spirytusu^^, 200g masła, Pół litra śmietany 18%. Sposob wyk: mąke przesiac przez sito, maslo pokroic na mniejsze kawalki i dodac do maki. Mąke z maslem dokladnie posiekac nozem tak aby nie było duzych kawalkow masla. W miedzyczasie żółtka i śmietane zmieszac w misce. Do maki z maslem dodac spirytus, oraz żółtka ze smietana. Ciasto urobic. Po urobieniu ciasta nalezy je "BIC^^" wałkiem i skladac po to aby powietrze dostawalo sie do ciasta, gdyz wtedy faworki sa duzo lepsze:)). Bic tak z 40min:P. Nastepnie ciasto rozwalkowac na grubosc ok 3mm i pociac w ksztalt faworkow. skladac faworki i wrzucac na rozgrzany gleboki olej:) po usmazeniu posypac cukrem pudrem:) Życze smacznego:P
Skomentuj
Oceń:
-23
Gość

isaura3112
gość

2009-02-19 16:34
Kucharz xD napisał(a):

ie:) jestem kucharzem i mam dla was swietny przepis na faworki=)) składniki:1kg mąki, 10 żółtek, 4 łyżki spirytusu^^, 200g masła, Pół litra śmietany 18%. Sposob wyk: mąke przesiac przez sito, maslo pokroic na mniejsze kawalki i dodac do maki. Mąke z maslem dokladnie posiekac nozem tak aby nie było duzych kawalkow masla. W miedzyczasie żółtka i śmietane zmieszac w misce. Do maki z maslem dodac spirytus, oraz żółtka ze smietana. Ciasto urobic. Po urobieniu ciasta nalezy je "BIC^^" wałkiem i skladac po to aby powietrze dostawalo sie do ciasta, gdyz wtedy faworki sa duzo lepsze:)). Bic tak z 40min:P. Nastepnie ciasto rozwalkowac na grubosc ok 3mm i pociac w ksztalt faworkow. skladac faworki i wrzucac na rozgrzany gleboki olej:) po usmazeniu posypac cukrem pudrem:) Życze smaczneg
TEN PRZEPIS JEST REWELACYJNY NAPRAWDE POLECAM
Skomentuj
Oceń:
0
justka

justka

2009-06-07 18:21
no niestety ... przepis kiepściutki!
5 żółtek, 5 jajek, łyżka śmietany, maki tyle, aby ciasto było twarde! plus spirytus
smacznego :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciastka
Rogaliki budyniowe Puszyste oponki z sera Muffinki korzenne
Cynamonowe grzybki Piernikowe babeczki Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową
Kruche ciasteczka z makiem Czekoladowe muffinki z marcepanową niespodzianką Kruche ciasteczka
Pierniczki wg Gosi Zielony mech z ganasz i bitą śmietaną Ślimaczki cynamonowe

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane