zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Faworki
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 25

Faworki są doskonałe jako przekąska


trudność: łatwe
czas:

Faworki - SKŁADNIKI:

  • 5 szkl.mąki,
  • 4 żółtka,
  • 25 dkg margaryny,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Faworki - PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki,po wyjęciu ciasta rozwałkować go i wykrawać faworki. Smażyć na głębokim oleju,potrzepać cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Faworki (strona 1 z 2)  
booboo

booboo
offline

2008-11-26 22:18
Zamiast spirytusu można dodać piwa ( tego bezalkoholowego też;))
Skomentuj
Oceń:
0
Glumanda

Glumanda
offline

2009-01-24 10:28
Alkohol w ciastkach wypiekanych na tluszczu sluzy temu aby nie naciagaly one tluszczu w czasie pieczenia.. calkowicie wyparowuje, wic nie ma obaw ze komus zaszkodzi. Rownie dobrze mozna dodac lyzke octu w tym samym celu. :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Psycholala
gość

2009-01-26 15:25
Przed chwilą zrobiłam i .... według mnie to totalna porażka.. ciężko było zagnieść ciasto, faworki są zbyt słodkie i.. niedobre, nie polecam
Skomentuj
Oceń:
0
Mizolec

Mizolec
offline

2009-02-02 00:30
Ja także nie polecam tego przepisu na faworki.Na moim profilu znajdziecie inny - podobny trochę do przepisu Asi P. Pozdrawiam i zachęcam do próbowania i oceniania moich przepisów
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

adamsky
gość

2009-02-07 18:07
troszke cienki przepis
Skomentuj
Oceń:
0
IwaG2

IwaG2
offline

2009-02-17 15:59
a ja robię podobnie tylko daję więcej żołtak spirytusu kieliszek i ciasto zbijam przed włożeniem do lodówki za to mam piękne pęcherzyki na faworkach
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

alicja
gość

2009-02-17 22:52
ja dodaje tylko smietane i zoltka
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Asia P.
gość

2009-01-28 19:44
Ten przepis jest do bani.
Mój przepis jest prosty , zawsze się udaje i totalna beznadzieja kulinarna go zrobi. Podaję: 25 dkg. mąki, 3 żółtka , proszek do pieczenia (na czubek łyżeczki),
1/2 łyżeczki masła, śmietany kwaśnej ile ciasto zabierze, 1 łyżka spirytusu.
To tyle sładników. I teraz : zagniesc ciasto jak na pierogi, wytłuc wałkiem (można pomyśleć o kimś kogo się nie lubi i jest okazja sobie ulżyć) żeby było lśniące odstawić do lodówki na ok. 30 min. Po wyjęciu wałkować na grubość jak na makaron a dalej to już wiadomo. Aha ! do tłuszczu w którym smażę dodaję małe kawałki miemniaków. Kiedy się spieką wyjmuję i wkładam następne. Po wystygnięciu faworki posypuję cukrem pudrem. Polecam są świetne. Ja robię z dwóch porcji wtedy się najemy do woli. Pozdrawiam Asia P.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Asia P.
gość

2009-01-28 19:45
Asia P. napisał(a):

Ten przepis jest do bani. Mój przepis jest prosty , zawsze się udaje i totalna beznadzieja kulinarna go zrobi. Podaję: 25 dkg. mąki, 3 żółtka , proszek do pieczenia (na czubek łyżeczki), 1/2 łyżeczki masła, śmietany kwaśnej ile ciasto zabierze, 1 łyżka spirytusu. To tyle sładników. I teraz : zagniesc ciasto jak na pierogi, wytłuc wałkiem (można pomyśleć o kimś kogo się nie lubi i jest okazja sobie ulżyć) żeby było lśniące ,odstawić do lodówki na ok. 30 min. Po wyjęciu wałkować na grubość jak na makaron a dalej to już wiadomo. Aha ! do tłuszczu w którym smażę dodaję małe kawałki miemniaków. Kiedy się spieką wyjmuję i wkładam następne. Po wystygnięciu faworki posypuję cukrem pudrem. Polecam są świetne. Ja robię z dwóch porcji wtedy się najemy do woli. Pozdrawiam Asia P.

Skomentuj
Oceń:
0
Gość

maruda
gość

2009-02-18 11:01
Asiu,bez urazy,ale jakikolwiek spulchniacz do chruścików to obraza Boska!:)pozdro
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Kucharz xD
gość

2009-01-30 12:24
Słuchajcie:) jestem kucharzem i mam dla was swietny przepis na faworki=)) składniki:1kg mąki, 10 żółtek, 4 łyżki spirytusu^^, 200g masła, Pół litra śmietany 18%. Sposob wyk: mąke przesiac przez sito, maslo pokroic na mniejsze kawalki i dodac do maki. Mąke z maslem dokladnie posiekac nozem tak aby nie było duzych kawalkow masla. W miedzyczasie żółtka i śmietane zmieszac w misce. Do maki z maslem dodac spirytus, oraz żółtka ze smietana. Ciasto urobic. Po urobieniu ciasta nalezy je "BIC^^" wałkiem i skladac po to aby powietrze dostawalo sie do ciasta, gdyz wtedy faworki sa duzo lepsze:)). Bic tak z 40min:P. Nastepnie ciasto rozwalkowac na grubosc ok 3mm i pociac w ksztalt faworkow. skladac faworki i wrzucac na rozgrzany gleboki olej:) po usmazeniu posypac cukrem pudrem:) Życze smacznego:P
Skomentuj
Oceń:
-23
Gość

isaura3112
gość

2009-02-19 16:34
Kucharz xD napisał(a):

ie:) jestem kucharzem i mam dla was swietny przepis na faworki=)) składniki:1kg mąki, 10 żółtek, 4 łyżki spirytusu^^, 200g masła, Pół litra śmietany 18%. Sposob wyk: mąke przesiac przez sito, maslo pokroic na mniejsze kawalki i dodac do maki. Mąke z maslem dokladnie posiekac nozem tak aby nie było duzych kawalkow masla. W miedzyczasie żółtka i śmietane zmieszac w misce. Do maki z maslem dodac spirytus, oraz żółtka ze smietana. Ciasto urobic. Po urobieniu ciasta nalezy je "BIC^^" wałkiem i skladac po to aby powietrze dostawalo sie do ciasta, gdyz wtedy faworki sa duzo lepsze:)). Bic tak z 40min:P. Nastepnie ciasto rozwalkowac na grubosc ok 3mm i pociac w ksztalt faworkow. skladac faworki i wrzucac na rozgrzany gleboki olej:) po usmazeniu posypac cukrem pudrem:) Życze smaczneg
TEN PRZEPIS JEST REWELACYJNY NAPRAWDE POLECAM
Skomentuj
Oceń:
0
justka

justka
offline

2009-06-07 18:21
no niestety ... przepis kiepściutki!
5 żółtek, 5 jajek, łyżka śmietany, maki tyle, aby ciasto było twarde! plus spirytus
smacznego :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciastka
Muffiny z dynią Muffiny makowe z orzechami Ciasteczka z marmoladą różaną
Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym Muffiny z kisielem Muffiny owsiane z rodzynkami
Francuskie ciasteczka z makiem Muffiny z jagodami i czekoladą Makowe muffiny z białą czekoladą
Kakaowe babeczki z kremem kawowym Muffiny marmurkowe Rogaliki z dodatkiem ziemniaków

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane