Faworki

Ciastka « poprzedni | następny »
sandra200 - Przepis na: Faworki offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 103
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Faworki
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 25

Faworki są doskonałe jako przekąska


trudność: łatwe
czas:

Faworki - SKŁADNIKI:

  • 5 szkl.mąki,
  • 4 żółtka,
  • 25 dkg margaryny,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Faworki - PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki,po wyjęciu ciasta rozwałkować go i wykrawać faworki. Smażyć na głębokim oleju,potrzepać cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Faworki (strona 1 z 2)  
booboo

booboo
offline

2008-11-26 22:18
Zamiast spirytusu można dodać piwa ( tego bezalkoholowego też;))
Skomentuj
Oceń:
0
Glumanda

Glumanda
offline

2009-01-24 10:28
Alkohol w ciastkach wypiekanych na tluszczu sluzy temu aby nie naciagaly one tluszczu w czasie pieczenia.. calkowicie wyparowuje, wic nie ma obaw ze komus zaszkodzi. Rownie dobrze mozna dodac lyzke octu w tym samym celu. :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Psycholala
gość

2009-01-26 15:25
Przed chwilą zrobiłam i .... według mnie to totalna porażka.. ciężko było zagnieść ciasto, faworki są zbyt słodkie i.. niedobre, nie polecam
Skomentuj
Oceń:
0
Mizolec

Mizolec
offline

2009-02-02 00:30
Ja także nie polecam tego przepisu na faworki.Na moim profilu znajdziecie inny - podobny trochę do przepisu Asi P. Pozdrawiam i zachęcam do próbowania i oceniania moich przepisów
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

adamsky
gość

2009-02-07 18:07
troszke cienki przepis
Skomentuj
Oceń:
0
IwaG2

IwaG2
offline

2009-02-17 15:59
a ja robię podobnie tylko daję więcej żołtak spirytusu kieliszek i ciasto zbijam przed włożeniem do lodówki za to mam piękne pęcherzyki na faworkach
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

alicja
gość

2009-02-17 22:52
ja dodaje tylko smietane i zoltka
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Asia P.
gość

2009-01-28 19:44
Ten przepis jest do bani.
Mój przepis jest prosty , zawsze się udaje i totalna beznadzieja kulinarna go zrobi. Podaję: 25 dkg. mąki, 3 żółtka , proszek do pieczenia (na czubek łyżeczki),
1/2 łyżeczki masła, śmietany kwaśnej ile ciasto zabierze, 1 łyżka spirytusu.
To tyle sładników. I teraz : zagniesc ciasto jak na pierogi, wytłuc wałkiem (można pomyśleć o kimś kogo się nie lubi i jest okazja sobie ulżyć) żeby było lśniące odstawić do lodówki na ok. 30 min. Po wyjęciu wałkować na grubość jak na makaron a dalej to już wiadomo. Aha ! do tłuszczu w którym smażę dodaję małe kawałki miemniaków. Kiedy się spieką wyjmuję i wkładam następne. Po wystygnięciu faworki posypuję cukrem pudrem. Polecam są świetne. Ja robię z dwóch porcji wtedy się najemy do woli. Pozdrawiam Asia P.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Asia P.
gość

2009-01-28 19:45
Asia P. napisał(a):

Ten przepis jest do bani. Mój przepis jest prosty , zawsze się udaje i totalna beznadzieja kulinarna go zrobi. Podaję: 25 dkg. mąki, 3 żółtka , proszek do pieczenia (na czubek łyżeczki), 1/2 łyżeczki masła, śmietany kwaśnej ile ciasto zabierze, 1 łyżka spirytusu. To tyle sładników. I teraz : zagniesc ciasto jak na pierogi, wytłuc wałkiem (można pomyśleć o kimś kogo się nie lubi i jest okazja sobie ulżyć) żeby było lśniące ,odstawić do lodówki na ok. 30 min. Po wyjęciu wałkować na grubość jak na makaron a dalej to już wiadomo. Aha ! do tłuszczu w którym smażę dodaję małe kawałki miemniaków. Kiedy się spieką wyjmuję i wkładam następne. Po wystygnięciu faworki posypuję cukrem pudrem. Polecam są świetne. Ja robię z dwóch porcji wtedy się najemy do woli. Pozdrawiam Asia P.

Skomentuj
Oceń:
0
Gość

maruda
gość

2009-02-18 11:01
Asiu,bez urazy,ale jakikolwiek spulchniacz do chruścików to obraza Boska!:)pozdro
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Kucharz xD
gość

2009-01-30 12:24
Słuchajcie:) jestem kucharzem i mam dla was swietny przepis na faworki=)) składniki:1kg mąki, 10 żółtek, 4 łyżki spirytusu^^, 200g masła, Pół litra śmietany 18%. Sposob wyk: mąke przesiac przez sito, maslo pokroic na mniejsze kawalki i dodac do maki. Mąke z maslem dokladnie posiekac nozem tak aby nie było duzych kawalkow masla. W miedzyczasie żółtka i śmietane zmieszac w misce. Do maki z maslem dodac spirytus, oraz żółtka ze smietana. Ciasto urobic. Po urobieniu ciasta nalezy je "BIC^^" wałkiem i skladac po to aby powietrze dostawalo sie do ciasta, gdyz wtedy faworki sa duzo lepsze:)). Bic tak z 40min:P. Nastepnie ciasto rozwalkowac na grubosc ok 3mm i pociac w ksztalt faworkow. skladac faworki i wrzucac na rozgrzany gleboki olej:) po usmazeniu posypac cukrem pudrem:) Życze smacznego:P
Skomentuj
Oceń:
-23
Gość

isaura3112
gość

2009-02-19 16:34
Kucharz xD napisał(a):

ie:) jestem kucharzem i mam dla was swietny przepis na faworki=)) składniki:1kg mąki, 10 żółtek, 4 łyżki spirytusu^^, 200g masła, Pół litra śmietany 18%. Sposob wyk: mąke przesiac przez sito, maslo pokroic na mniejsze kawalki i dodac do maki. Mąke z maslem dokladnie posiekac nozem tak aby nie było duzych kawalkow masla. W miedzyczasie żółtka i śmietane zmieszac w misce. Do maki z maslem dodac spirytus, oraz żółtka ze smietana. Ciasto urobic. Po urobieniu ciasta nalezy je "BIC^^" wałkiem i skladac po to aby powietrze dostawalo sie do ciasta, gdyz wtedy faworki sa duzo lepsze:)). Bic tak z 40min:P. Nastepnie ciasto rozwalkowac na grubosc ok 3mm i pociac w ksztalt faworkow. skladac faworki i wrzucac na rozgrzany gleboki olej:) po usmazeniu posypac cukrem pudrem:) Życze smaczneg
TEN PRZEPIS JEST REWELACYJNY NAPRAWDE POLECAM
Skomentuj
Oceń:
0
justka

justka
offline

2009-06-07 18:21
no niestety ... przepis kiepściutki!
5 żółtek, 5 jajek, łyżka śmietany, maki tyle, aby ciasto było twarde! plus spirytus
smacznego :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciastka
Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym Muffiny z kisielem Muffiny owsiane z rodzynkami
Francuskie ciasteczka z makiem Muffiny z jagodami i czekoladą Makowe muffiny z białą czekoladą
Kakaowe babeczki z kremem kawowym Muffiny marmurkowe Rogaliki z dodatkiem ziemniaków
Kruche rogaliki z powidłami Racuchy dyniowe Bułeczki z jabłkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane