Faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smakowite faworki smażone na głębokim tłuszczu.

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • Składniki:
  • Mąka wrocławska 500g
  • Jajka( żółtka)
  • Masło 30g
  • Smalec do smażenia 600g
  • Cukier puder 35g
  • Jajko 60g
  • Śmietana kwaśna 75g
  • Spirytus lub ocet 50g
  • Cukier waniliowy 10g
  • Cukier puder do posypania 200g

Sposób przygotowania:

Faworki
Przygotowanie: Masło utrzeć z żółtkami,dodając na końcu całe jajko.Do utartej masy dodać przesianą mąkę,śmietanę,spirytus lub ocet,wszystko razem dokładnie wymieszać.Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę,wyrobić,wałkować cienko partiami,wycinając nożem lub radełkiem pasy szerokości 3 centymetrów. Pasy krajać w ukośne kawałki o długości 15 centymetrów.W środku każdego kawałka zrobić podłużne nacięcie na 4-5 centymetrów,przez które należy przełożyć jeden koniec ciasta. Faworki smaży się na rozgrzanym tłuszczu w płaskim rondlu.Przewraca się delikatnie dwoma widelcami.Faworki powinny mieć jasnozłoty kolor. Po usmażeniu wyjąć faworki na sito lub półmisek,wyłożony bibułą w celu ich osączenia z tłuszczu.Potem ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem z wanilią.