jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Faworki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Faworki czyli chruściki w kształcie kokardek, z mąki,kwaśnej śmietany, cukru pudru,żółtek i masła, smażone na oleju,posypane cukrem pudrem:)

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka octu lub alkoholu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Faworki
Z podanych składników zagnieść ciasto, a później podzielić je na kilka mniejszych części. Następnie każdą część ciasta kolejno, cienko rozwałkowywać i wykrawać paski. W środku każdego paska robić wzdłuż nacięcie i przekładać jeden koniec ciasta, tak by stworzyć węzeł. Tak przygotowane ciastka wrzucać na rozgrzany olej i mażyć, aż do zrumienienia. Po usmażeniu ciastka najlepiej położyć na serwetce lub bibułce, aby odsączyć je z tłuszczu. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

chrust faworki