Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Faworki bez obijania

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Faworki inaczej chrust…ma być delikatny, chrupki wręcz rozsypujący się pod palcami. Długie wyrabianie ciasta pobudza uwolnienie się glutenu, a ten zamienia ciasto w ciągnącą, mięsistą, pulchną kluchę.

Faworki bez obijania Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki bez obijania

 

  • 0,5 kg mąki
  • płaska łyżeczka proszku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki gęstej śmietanki( 18%)
  • 2 łyżki spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • kg smalcu do smażenia
  • ręczniki do osuszania

Sposób przygotowania:

Faworki bez obijania
Wszystkie składniki na noc wkładamy do lodówki. Mąkę, proszek przesiewamy co najmniej dwa razy. Do kubeczka dodajemy żółtka, sól i połowę śmietany oraz spirytus. Mieszamy razem i wylewamy na mąkę. Resztę śmietany dodajemy w razie potrzeb. Mieszamy nożem lub łyżką. Jak ciasto zaczyna się bijać zagniatamy szybko dłońmi. Formujemy kulę i wkładamy na co najmniej 30 min do lodówki. Wałkujemy bardzo cienkie placki, czym cieńszy tym lepszy. Kroimy 2 -3 cm paski w których robimy nacięcie przekładamy jeden koniec i gotowe do smażenia. Tłuszcz rozgrzewamy i za pomocą skrawka rozwałkowanego ciasta sprawdzamy temperaturę. Jeśli wrzucimy i ciasto zaraz odbije się od dna, wypłynie na powierzchnię i zacznie rosnąć i się wyginać, to znak że możemy smażyć. Smażymy na rumiano, osuszamy na papierowym ręczniki i zimne posypujemy pudrem.
Faworki bez obijania
Mąkę przeznaczoną na ciasto wkładamy na noc do lodówki.
Faworki bez obijania
Mokre składniki mieszamy razem i dodajemy do suchych.
Faworki bez obijania
Dobrze rozgrzany tłuszcz to taki gdy rzucone ciasto zaraz wypływa na wierzch.
Faworki bez obijania
Nim posypiemy je pudrem, dajmy im dobrze ostygnąć.

Tagi:

faworki chrust