rudzia

rudzia

Kucharz
[Przepisów: 16]

Faworki - Chruściki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

dobre nie tylko w tłusty czwartek ;)

Faworki - Chruściki

Składniki:

Faworki - Chruściki

 

  • 25 dag mąki
  • 2 dag masła
  • 3 żółtka
  • ¼ szklanki gęstej śmietany 18%
  • kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Faworki - Chruściki
Przesianą mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy. Dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby odpoczęło. Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką. Kroić na paski długości. W środku każdego ciasta nożem zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. W międzyczasie rozgrzać w szerokim rondlu olej i partiami wkładać faworki, szybko smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wyjmować i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.SMACZNEGO ;)

Tagi:

chrust faworki