bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Faworki - chrust

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dzięki dobrze napowietrzonym cieście faworki są lekkie i kruchutkie. A posypane cukrem pudrem są idealne.

Faworki - chrust

Składniki:

Faworki - chrust

 

  • 300 g mąki
  • 4 żółtka
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 40 g masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki - chrust
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, ocet , śmietanę, stopione i przestudzone masło. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto po czym napowietrzamy je energicznie obijając wałkiem. Ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.

Ciasto wałkujemy bardzo cienko, podsypujemy delikatnie mąką. Radełkiem wycinamy paski ok 8 cm x 3 cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie przez które przekładam jeden koniec paska. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.