Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Faworki czyli chrusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne faworki nie tylko na karnawał. Można też przygotować takie faworki z ciasta drożdżowego, będą bardzo smaczne .

Faworki czyli chrusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki czyli chrusty

 

  • mąka - 500 g
  • masło - 5 dag
  • żółtka jaj - 6 szt
  • śmietana - 3 łyżki
  • spirytus lub ocet - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • cukier puder do obsypania faworków
  • smalec - 0,5 kg

 

Sposób przygotowania:

Faworki czyli chrusty
Na stolnice przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto uderzać za pomocą wałka, przez około 10- 15 minut, do pojawienia się pęcherzyków.Ciasto cienko rozwałkować, wycinać nożem lub radełkiem pasy o szerokości 3 cm. Pasy krajać o długości 10 cm . W środku paska zrobić podłużne nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta paska) Faworki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu w płaskim naczyniu na złoty kolor. Wyjmować faworki na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem. 
Faworki czyli chrusty
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto wybić tłuczkiem
Faworki czyli chrusty
Pokroić ciasto na paski w środku paska zrobić podłużne nacięcie
Faworki czyli chrusty
Przez nacięcie wzdłuż paska przełożono koniec ciasta
Faworki czyli chrusty
Faworki smażone w gorącym tłuszczu na złoty kolor

Tagi:

faworki