eliza5519

eliza5519

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Faworki Elizki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faworki bardzo łatwe w przygotowaniu ale bardzo i to bardzo pracochłonne.

Faworki Elizki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki Elizki

 

  • 3 łyżki śmietany 18 % - musi koniecznie być gęsta i kwaśna
  • 3 duże łyżki cukru waniliowego
  • 5 jajek ( żółtek)
  • 2 łyżki octu
  • szczypta soli
  • 2 i pół kubka mąki pszennej - tortowej
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
  • 1/5 kostki masła

Sposób przygotowania:

Faworki Elizki
Żółtka mieszamy w misce z cukrem waniliowym. Dodajemy ocet, masło mąkę i śmietanę. Następnie ciasto wyrabiamy ok. 10 min. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki pasek.I wycinamy prostokąty o długości ok. 10 cm. i szerokości ok. 3. Gotowe paski nacinamy na środku i przekładamy jedną końcówkę do środka. Na rozgrzany olej kładziemy faworki i smażymy, do momentu aż staną się " złote". Odsączamy je z tłuszczu, kładząc je na specjalnym papierze. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!
Faworki Elizki
Już ugniecione ciasto. Należy je wyrabiać ok. 10 minut.
Faworki Elizki
Faworki przed pieczeniem.
Faworki Elizki
Smażymy na rozgrzanym oleju.
Faworki Elizki
Gotowe faworki. Posypane słodzitkim cukrem pudrem.