lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Faworki karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Faworki to ciastka, które goszczą u mnie co roku na tłusty czwartek i każdy zajada się nimi ze smakiem. Z tego przepisu zawsze mi się udają.

Faworki karnawałowe

Składniki:

Faworki karnawałowe

 

  • 50 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 6 żółtek
  • pół szkl śmietany
  • 2 kieliszki dowolnego alkoholu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki karnawałowe
Mąke posiekać z masłem. Następnie należy dodać żółtka, szczyptę soli, alkohol i śmietanę. Wyrobić ciasto, tak aby nie było grudek. Ciasto rozwałkować i pokroić w paski. Każdy pasek naciąć po środku nożem i przełożyć jeden róg tak aby powstał supełek. Faworki wrzucać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Usmażone faworki posypać cukrem pudrem i można się zajadać.

Tagi:

faworki chrust