Faworki na różne sposoby

  • 2

Faworki inaczej nazywane chrustem to karnawałowy przysmak. Uwielbiają go nie tylko dzieci - zobaczcie przepisy na faworki na różne sposoby z gotujmy.pl!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Faworki na różne sposoby
Faworek, czyli wstążka

Nazwa faworki wywodzi się z francuskiego słowa określającego wstążkę, którą rzeczywiście dobry faworek przypomina. Jak to często bywa z najlepszymi rzeczami, powstanie faworków zawdzięczamy przypadkowi i niezdarnemu pomocnikowi cukiernika.

Czeladnik ów miał przez zupełny przypadek strącić do gara z gorącym olejem wstążkę ciasta przygotowanego do wyrobu pączków.

Zanim ciasto wyjęto zdążyło ukształtować się w smaczną wstążkę. Smaczną, ale ciężką – przy wyrobie faworków najpierw używano ciasta na pączki, próbowano też ciasta lanego, biszkoptowego, aż w końcu uznano, że najlepsze – najbardziej kruche i lekkie powstają z ciasta zbijanego.

Ciasto zbijane otrzymujemy z odpowiedniego połączenia mąki, jaj, cukru i tłuszczu. Kluczem do najlepszego ciasta jest duża zawartość żółtek, które gwarantują dużą kruchość faworków, a także dodatek alkoholu – dzięki niemu faworki nie wchłaniają wiele tłuszczu i wzrastają podczas smażenia.

Gotowe ciasto zbija się wałkiem, tak aby otrzymać jednolitą strukturę z pęcherzykami powietrza, które zapewniają  faworkom najważniejsze - lekkość.

Książka kucharska - pączki, chrusty, oponki >>>

Faworkowanie na gotujmy

Spośród przepisów na gotujmy również znajdziemy faworki z najróżniejszych ciast.

Klasyczne faworki na cieście zbijanym z rumem zrobiła Ilonar2301, Pyza swoje ze spirytusem smaży na smalcu.

      

Bunia robi faworki z ciasta francuskiego, a Halina07 - z ciasta drożdżowego.

      


Agiatis swój chrust robi z ciasta lanego, dla porównania MonikaT83 zrobiła lane chruściki.

            Chrust lany - swietna alternatywa faworkow Pyszne rumiane chrupiące chruściki lane-idealne na sobotę karnawałową

Nie tylko faworki - tutaj znajdziecie też inne pyszne słodkości na karnawał i Tłusty Czwartek >>>