SUPERPRZEPIS

Faworki na winie

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Faworki na winie Więcej zdjęć (3)

Faworki, to drugi deser typowo kojarzący się z karnawałem, u mnie w domu bardzo lubiany.

Składniki:

Faworki na winie

 

  • 1,3/4 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki słodkiego białego wina
  • 1 szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki na winie
Na stolnicę przesiać mąkę dodać sól, żółtka oraz wino, szybko zagnieść ciasto i wybić je chwilę tłuczkiem, następnie schłodzić w lodówce( gdyby ciasto wyszło za luźne to dosypać niewielką ilość mąki) Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i pociąć na paseczki w każdym zrobić nacięcie i uformować faworki. Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć faworki do uzyskania złotego koloru po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Faworki na winie
Schłodzone ciasto pociąc i rozwałkować
Faworki na winie
Uformowane faworki smażyć na gorącym oleju

Tagi:

faworki chrust