sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Faworki nadziewane pasta z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faworki w wersji wytrawnej i do tego faszerowane? Dlaczego nie? Oryginalna i smaczna przekąska na każdą okazję.

Faworki nadziewane pasta z soczewicy

Składniki:

Faworki nadziewane pasta z soczewicy

Składniki

  • ciasto
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżki spirytusu

 

  • pasta
  • 1 szkl czerwonej soczewicy
  • 2 szkl wody
  • 1 łyżka kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra w proszku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • bazylia

 

  • dodatkowo
  • foremki do rurek
  • foremka w kształcie koła o śr. minimum 7 cm
  • białko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Faworki nadziewane pasta z soczewicy
Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem. Wałkujemy dość cienko i wycinamy foremką kółka.

Każdą rurkę owijamy w najcieńszym miejscu jednym okrągłym kawałkiem ciasta tak, aby brzegi nachodziły na siebie. Sklejamy je odrobiną białka.

Garnek, w którym będziemy smażyć faworki powinien mieć średnicę długości metalowej rurki. Wkładamy po dwie, aby leżały blisko siebie. Dzięki temu ciasto nie będzie odchodziło od foremek.

Smażymy w lekko rozgrzanym oleju na złoty kolor. Musimy uważać przy wyjmowaniu aby się nie poparzyć.

Gotujemy w 2 szklanki wody, na wrzącą wsypujemy soczewicę i przykrywamy. Pod koniec dosypujemy odrobinę soli.

Miękką soczewicę wkładamy do malaksera, dodajemy resztę składników i miksujemy.

Gładką pastą nadziewany faworki. Możemy obtoczyć brzegi w siemieniu lnianym, sezamie lub mielonych orzechach.  

Tagi:

przystawki