lola_lola

lola_lola

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Faworki nr I

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Faworki wg. przepisu mojej Babci naprawdę są pyszne: nie za słodkie, nie za słone i kruche jak prawdziwy chrust :-)

Faworki nr I

Składniki:

Faworki nr I

 

  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany - kwaśnej
  • cukier puder - do posypania
  • 2 kostki smalcu - do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Faworki nr I
Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, cukier, sól, spirytus oraz śmietany tyle, ile zabierze ciasto. Całość ugniatamy na stolnicy, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno się dość ciężko wyrabiać. Na koniec całość bijemy wałkiem do wałkowania by pozbyć się pęcherzyków powietrza, Dzielimy na 3-4 części i po kolei wałkujemy na cieniutkie plaski. Następnie wycinamy faworki - wg. uznania długość i szerokość.Smażymy na rozgrzanym smalcu - na głębokim tłuszczu do uzyskania słomkowego koloru. Na koniec, faworki posypujemy cukrem pudrem.Na konie

Tagi:

faworki chrust