eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Faworki piwne Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne faworki,leciutkie jak piórko.

Faworki piwne Eli

Składniki:

Faworki piwne Eli

 

  • 5 żółtek
  • 1 piwo
  • mąka
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki piwne Eli
Żółtka rozbełtać w szklance.Do drugiej takiej samej szklanki wlać tyle piwa ile jest żółtek i razem lekko zmiksować.Dodać tyle mąki ile zabierze i wyrobić elastyczne ciasto.Ciasto cienko rozwałkować(nie podsypywać dużo mąki),wycinać podłużne prostokąty,zrobić nacięcie pośrodku i przeciągnąć przez nie jeden koniec.Smażyć w rozgrzanym,głębokim oleju,odsączyć na papierze kuchennym i posypać cukrem pudrem.Smacznego!