gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Faworki tłusto-czwartkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne faworki, które w Tłusty Czwartek zrobiły furorę u mnie w domu. Polecam, bo są pyszne i proste. Smacznego.

Faworki tłusto-czwartkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki tłusto-czwartkowe

 

  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 40 dag mąki
  • DODATKOWO
  • cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Faworki tłusto-czwartkowe
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto rękami. Następnie włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć i zbijać wałkiem ok. 10 minut, aby go napowietrzyć. Po tym czasie znów włożyć do lodówki na ok. 20 minut. Wyjąć rozwałkować i pokroić w paski, a następnie w mniejsze części. Zrobić dziurkę na środku i jeden bok przepleść przez dziurkę. Smażyć na rozgrzanym oleju, a po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Faworki tłusto-czwartkowe
Najpierw wyłożyć wszystkie składniki i przygotować ciasto
Faworki tłusto-czwartkowe
Po wyjęciu z lodówki zbijać go i znów włożyć do lodówki
Faworki tłusto-czwartkowe
Ciasto kroić na mniejsze części i zrobić dziurkę na środku.
Faworki tłusto-czwartkowe
Jeden bok ciasteczka przełożyć przez dziurkę i smażyć na oleju.

Tagi:

faworki chrust