gottrina

gottrina

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Faworki wg mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niedługo tłusty czwartek więc warto pomyśleć o jakiś słodkościach na tą okazję.

Faworki wg mojej mamy

Składniki:

Faworki wg mojej mamy

 

  • 50 dag mąka,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 4 szt żółtka,
  • szczypta Sól,
  • 1 opakowanie cukier waniliowy,
  • 7 łyżek gęsta śmietana,
  • 2 łyśki ocet,
  • 1 łyżka masło

Sposób przygotowania:

Faworki wg mojej mamy
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier oraz szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Następnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy w chłodnym miejscu na ok 1 godzinę.Potem ciasto rozwałkowujemy cienko bez posypywania mąką i formujemy faworki. Każdą sztukę smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust