pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Faworki wg przepisu mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, delikatne faworki, których nie może zabraknąć w Tłusty Czwartek i w karnawale. Idealnie pasują również do kawy lub herbatki.

Faworki wg przepisu mojej mamy

Składniki:

Faworki wg przepisu mojej mamy

 

  • 1/2 kg mąki
  • 9 żółtek
  • 9 łyżek kwaśnej śmietany
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Faworki wg przepisu mojej mamy
Wszystkie składniki na faworki zagniatamy (spirytus dałam również do ciasta, ale można dać też ciut do oleju). Przykryte ciasto odstawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki tniemy na paski szerokości ok. 4 cm i długości ok. 15 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż po środku. Bierzemy jeden koniec paska i przekładamy przez nacięty środek (tworząc coś na wzór kokardki). Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Na koniec faworki możemy oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust