IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Faworki z kurczaka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Oryginalny zestaw obiadowy

Faworki z kurczaka

Składniki:

Faworki z kurczaka

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 1 serek topiony wędzony (100g)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • 3 łyżki sosu śliwkowego (Plum Sauce)
  • 10 suszonych śliwek
  • ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • sól do smaku
  • Smażone rozmarynowe ziemniaczki:
  • 5 ziemniaków ugotowanych na parze
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • ½ łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Faworki z kurczaka
Pierś pokroić w skośne plastry grubości około 1 cm. Lekko rozbić tłuczkiem, przeciąć w środku i wywinąć jak faworki. Oprószyć solą i pieprzem. Ostawić.

Serek topiony dokładnie wymieszać z mlekiem, mąką i sosem śliwkowym. Doprowadzić do wrzenia na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Dodać pokrojone w paseczki śliwki oraz przyprawy. Gotować jeszcze przez 2 minuty wciąż mieszając. Zestawić z ognia.

Ugotowane gorące ziemniaki przekroić na połowy.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Układać faworki, obok ziemniaki. Faworki smażyć na jasny kolor, ziemniaki posypać mieszanką przypraw i również usmażyć na złoty kolor.

Smacznego!