Feijoada

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Feijoada
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 4

Fasolę namoczyć dzień wcześniej i zostawić w wodzie na całą noc, a następnego dnia osączyć, zalać świeżą woda i ugotować do miękkości...


trudność: łatwe
czas:

Feijoada - SKŁADNIKI:

  • mięsa wieprzowego: po pół kilograma kiełbasy wieprzowej i polędwicy, kilka plastrów bekonu lub boczku itp.
  • przyprawy: liść laurowy, pieprz, sól
  • cebula oraz suszony czosnek
  • olej
  • ok. 400 g czarnej fasoli

Feijoada - PRZYGOTOWANIE:

Fasolę koniecznie namoczyć dzień wcześniej i zostawić w wodzie na całą noc, a następnego dnia osączyć, zalać świeżą woda i ugotować do miękkości, co powinno zająć od 30 minut do około godziny. Po ugotowaniu odlać wodę i osuszyć fasolę.

Wziąć duży garnek, taki, żeby swobodnie zmieścił całą potrawę. Wlać do niego tłuszcz i rozgrzać go, a następnie wrzucić na niego fasolę oraz przyprawy, a także pokrojoną w półplasterki cebulę. Całość należy pogotować około kwadransa, a następnie odstawić z ognia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Feijoada (strona 1 z 1)  
darek112

darek112

2008-12-20 20:26
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka

2010-04-06 07:33
A co z mięsem ?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Schab duszony w cebuli Smażony makaron z warzywami Mielone z kapustą w sosie pomidorowym
Szynka duszona  w sosie pomidorowo- selerowym Pieczone żeberka na pikantnie w warzywnym sosie Mielone wołowo wieprzowe
Schab pieczony na jarzynach Ragoût miesno-warzywne Spaghetti z pomidorowym sosem i pulpetami
Cygara schabowe w sosie cebulowym Kotleciki mielone z jajkiem Grillowany boczek w pikantnej marynacie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane