Feijoada

Babcia Halinka - Przepis na: Feijoada offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Feijoada
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 4

Fasolę namoczyć dzień wcześniej i zostawić w wodzie na całą noc, a następnego dnia osączyć, zalać świeżą woda i ugotować do miękkości...


trudność: łatwe
czas:

Feijoada - SKŁADNIKI:

  • mięsa wieprzowego: po pół kilograma kiełbasy wieprzowej i polędwicy, kilka plastrów bekonu lub boczku itp.
  • przyprawy: liść laurowy, pieprz, sól
  • cebula oraz suszony czosnek
  • olej
  • ok. 400 g czarnej fasoli

Feijoada - PRZYGOTOWANIE:

Fasolę koniecznie namoczyć dzień wcześniej i zostawić w wodzie na całą noc, a następnego dnia osączyć, zalać świeżą woda i ugotować do miękkości, co powinno zająć od 30 minut do około godziny. Po ugotowaniu odlać wodę i osuszyć fasolę.

Wziąć duży garnek, taki, żeby swobodnie zmieścił całą potrawę. Wlać do niego tłuszcz i rozgrzać go, a następnie wrzucić na niego fasolę oraz przyprawy, a także pokrojoną w półplasterki cebulę. Całość należy pogotować około kwadransa, a następnie odstawić z ognia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Feijoada (strona 1 z 1)  
darek112

darek112
offline

2008-12-20 20:26
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2010-04-06 07:33
A co z mięsem ?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Pulpeciki cherry Schab z wędzonym kurczakiem Schab marynowany suszony
Ryż z mięsem mielonym Zapiekanka z mięsem Zrazy ze schabu tradycyjne
Łopatka w sosie chrzanowym Pierogi z kapustą, grzybami i golonką Schab duszony w sosie
Rolowany boczek z grzybami leśnymi Szaszłyki z mielonego z boczkiem Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane