Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Feijoada

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Fasolę namoczyć dzień wcześniej i zostawić w wodzie na całą noc, a następnego dnia osączyć, zalać świeżą woda i ugotować do miękkości...

Feijoada

Składniki:

Feijoada

 

  • mięsa wieprzowego: po pół kilograma kiełbasy wieprzowej i polędwicy, kilka plastrów bekonu lub boczku itp.
  • przyprawy: liść laurowy, pieprz, sól
  • cebula oraz suszony czosnek
  • olej
  • ok. 400 g czarnej fasoli

Sposób przygotowania:

Feijoada
Fasolę koniecznie namoczyć dzień wcześniej i zostawić w wodzie na całą noc, a następnego dnia osączyć, zalać świeżą woda i ugotować do miękkości, co powinno zająć od 30 minut do około godziny. Po ugotowaniu odlać wodę i osuszyć fasolę.

Wziąć duży garnek, taki, żeby swobodnie zmieścił całą potrawę. Wlać do niego tłuszcz i rozgrzać go, a następnie wrzucić na niego fasolę oraz przyprawy, a także pokrojoną w półplasterki cebulę. Całość należy pogotować około kwadransa, a następnie odstawić z ognia.