Festiwal Kulinarny "Oswajamy dziczyznę"

  • 1

W ramach Hubertusa Spalskiego w dniach 16 - 17 października 2010 odbędzie się ciekawa impreza kulinarna

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Festiwal Kulinarny "Oswajamy dziczyznę"

Każdy, kto lubi polować, jeść potrawy z dziczyzny lub chociażby patrzeć na umykającego zająca koniecznie musi przyjechać do Spały! To największa impreza jeździecka oraz myśliwska w Polsce.


Długa tradycja


Już od 11 lat w Spale odbywa się święto prawdziwych miłośników tej szlachetnej sztuki kulinarnej. Druga połowa października to czas, kiedy w Puszczy Spalskiej gromadzą się amatorzy myślistwa z całej Polski.

To właśnie w Spale nad Pilicą, nieopodal Tomaszowa Mazowieckiego co roku odbywają się wielkie Dożynki Prezydenckie.


Hubertus Spalski - program


Tegoroczna impreza składać się będzie z trzech etapów:

  • Wielkich Spalskich Łowów - czyli największego polowania w Polsce, z udziałem 200 myśliwych z kraju i zagranicy 
  • Rodzinnego Pikniku Jeździeckiego - konnych pogoni za lisem w miłej, rodzinnej atmosferze, 
  • Spalskiego Festiwalu Kulinarnego - w ramach którego odbędą się konkursy nalewek oraz biesiada hubertowska.


Spalski Festiwal Kulinarny "Oswajamy dziczyznę" ma na celu zachęcenie do włączenia dań z dziczyzny do codziennego menu. Organizatorzy chcą pokazać, że ze zwierzyny łownej oraz grzybów i owoców leśnych można wyczarować wspaniałe potrawy.

Hubertus Spalski to urocza inicjatywa - na imprezie zobaczyć można naraz tyle pięknych galopujących koni.

Ponadto pokazy sokolników, łuczników, jeźdźców, hodowców psów oraz mysliwych.

Szczegóły na stronie: www.hubertusspalski.pl