Grill Master

Grill Master

Kucharz
[Przepisów: 9]

Figa z grilla po hiszpańsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Figa z grilla jest bardzo oryginalna, niespotykany deser

Figa z grilla po hiszpańsku

Składniki:

Figa z grilla po hiszpańsku

 

  • strąk wanilii
  • 100 g białego naturalnego koziego serka
  • 300 g śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 12 świeżych fig
  • 50 g czekolady

 

Sposób przygotowania:

Figa z grilla po hiszpańsku

Grill gazowy metoda bezpośrednia/średnia temperatura


Grill węglowy metoda bezpośrednia


Czas przyrządzania 20 minut


plus czas grillowania 5 minut



na 6 porcji













Małym, ostrym nożykiem naciąć wzdłuż strąk wanilii i wybrać ze środka miąższ. Dokładnie utrzeć w miseczce z kozim serkiem. Śmietanę ubić z cukrem na sztywny krem i wymieszać z waniliowym serkiem. Odstawić do lodówki aż do ponownego użycia.


Ostrym nożem głęboko naciąć figi na krzyż i rozłożyć jak kwiaty.


Pokroić czekoladę na 12 małych kawałków. Wcisnąć po kawałku czekolady w środek każdej figi i grillować owoce 5 minut w niskiej temperaturze, aż czekolada się roztopi, a figi będą gorące.


Podawać na talerzykach po dwie jeszcze gorące figi z niewielką ilością kremu waniliowo-serowego.



Przepis pochodzi z książki: Matthew Drennan, BARBECUE. PRZYJĘCIA PRZY GRILLU, Świat Książki


 


Tagi:

czekolada