jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Figado com cebolada.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wątróbka podana po portugalsku na ceboladzie.

Figado com cebolada.

Składniki:

Figado com cebolada.

 

  • 1 kg wątróbki (cielęcej lub drobiowej)
  • 4 łyżki cebolady (przepis podałam wcześniej)
  • smalec do smażenia
  • mąka do oprószenia
  • sól i pieprz czarny do smaku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Figado com cebolada.
Wcześniej przygotowujemy ceboladę czyli dodatek do dania z cebuli pasty pomidorowej i przypraw.(patrz przepis wcześniej podany). Oczyszczamy wątróbkę z błon, jeśli jest to cielęca - kroimy ją na plastry.Oprószamy ją pieprzem, potem mąką i smażymy na rozgrzanym smalcu - na krwisto lub nie - jak kto lubi. W ostatniej chwili solimy ją do smaku i skrapiamy octem winnym. Wykładamy na talerze ceboladę, na niej układamy porcje wątróbki. Podajemy od razu, gdyż odgrzewana wątróbka jest niesmaczna.