edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Figi zapiekane na słodko

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Cudownie pachnący, banalnie łatwy do wykonania, chrupiący deser – figi zapiekane z pomarańczowym miodem

Figi zapiekane na słodko

Składniki:

Figi zapiekane na słodko

 

Sposób przygotowania:

Figi zapiekane na słodko

ETAP 1:

Figi zapiekane na słodko
Figi umyć, osuszyć, nadkroić na krzyż od strony ogonka, nie przecinając do końca.

Figi umyć, osuszyć, nadkroić na krzyż od strony ogonka, nie przecinając do końca.

ETAP 2:

Figi zapiekane na słodko
Figi ułożyć pojedynczo w kokilkach do zapiekania i lekko rozchylić cząstki na boki.

Figi ułożyć pojedynczo w kokilkach do zapiekania i lekko rozchylić cząstki na boki.

ETAP 3:

Figi zapiekane na słodko
Każdą figę posypać posiekanymi orzechami i migdałami.

Każdą figę posypać posiekanymi orzechami i migdałami.

ETAP 4:

Figi zapiekane na słodko
Wierzch polać miodem, piec kilka minut do zrumienienia migdałów.

Wierzch polać miodem.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni (160 termoobieg) przez około 8 minut do zrumienienia migdałów.