kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Figi zapiekane z miodem i orzechami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Figi zapiekane z miodem i orzechami spotkałam po raz pierwszy na wakacjach w Bułgarii. Od siebie dodałam płatki owsiane, które ładnie się karmelizują z miodem. Deser jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.

Figi zapiekane z miodem i orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Figi zapiekane z miodem i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Figi zapiekane z miodem i orzechami
Orzechy drobno siekamy. Figi myjemy i nacinamy na krzyż ale nie do końca. Rozsuwamy nieco ćwiartki owocu aby powstało coś na kształt koszyczka. Układamy w małych kokilkach do zapiekania. Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami. W nacięcie wsypujemy płatki owsiane z orzechami i polewamy łyżka płynnego miodu. Zapiekamy 8-10 minut w 180 stopniach C.
Figi zapiekane z miodem i orzechami
W nacięcie wsypujemy płatki owsiane z orzechami i polewamy łyżka płynnego miodu. Zapiekamy 8-10 minut w 180 stopniach C.