Figowe delicje

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świeże figi obmyć i osuszyć. Odkroić górną, węższą część owoców i wyjąć miąższ. Figi uformować i zamrozić...

Figowe delicje

Składniki:

Figowe delicje

 

  • 1 opakowanie (500 ml) Lodów Zielona Budka o smaku waniliowo – orzechowym
  • 12 świeżych fig
  • Do dekoracji:
  • polewa czekoladowa
  • polewa waniliowa
  • cukier puder
  • 1 opakowanie pralinek w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Figowe delicje
Świeże figi obmyć i osuszyć. Odkroić górną, węższą część owoców i wyjąć miąższ. Figi uformować i zamrozić. Zamrożone figi wypełnić w sposób dekoracyjny masą lodową. Na wypełnione owoce nałożyć „kapelusiki”. Przechowywać w zamrażarce do momentu podania. Na środku każdego talerzyka umieścić po 3 figi, talerzyki ozdobić polewami: waniliową i czekoladową oraz gwiazdkami usypanymi z cukru pudru. Deser można dodatkowo ozdobić kilkoma czekoladkami.