migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Figowe gniazdka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciasto francuskie idealnie nadaje się na szybkie i smaczne przekąski. Poszperałam w lodówce i znalazłam szynke oraz camemberta, dodałam do tego figi. Napełniłam tymi różnościami gniazdka i zapiekłam.

Figowe gniazdka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Figowe gniazdka

 

  • 1 opakowane ciasta francuskiego 275 g
  • 3 figi
  • 1 serek camembert
  • 6 cieniutkich plastrów szynki dojrzewającej

Sposób przygotowania:

Figowe gniazdka
Ciasto francuskie podzielić na sześć prostokątów. Każdym kawałkiem ciasta wyścielić wgłębienie w foremce na duże muffinny. Na dnie każdego gniazdka ułożyć zwinęty plaster szynki. Figi pokroić na ćwiartki a serek na trójkąty. Do każdego gniazdka włożyć po dwie ćwiartki figi oraz dwa trójkąty serka. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.
Figowe gniazdka
Etap 1 Ciasto francuskie podzielić na sześć prostokątów. Każdym kawałkiem ciasta wyścielić wgłębienie w foremce na duże muffinny.
Figowe gniazdka
Etap 2 Na dnie każdego gniazdka ułożyć zwinęty plaster szynki.
Figowe gniazdka
Etap 3 Do każdego gniazdka włożyć po dwie ćwiartki figi oraz dwa trójkąty serka.
Figowe gniazdka
Etap 4 Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.