Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Filet nadziewany węgierkami.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To nie żart...doprawiłam mięso przyprawą do dań słodkich.

Filet nadziewany węgierkami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filet nadziewany węgierkami.

 

  • 3 średniej wielkości filety z piersi
  • kilka węgierek
  • przyprawa Kamis do słodkiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • wykałaczki
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Filet nadziewany węgierkami.
Oczyszczone filety nacinamy z boku robiąc w nich tzw kieszonkę. Węgierki kroimy na 0,5 cm prążki. Tak będzie nam łatwiej ładnie uformować nadzienie w kotlecie. Kieszonki posypujemy solą, czerwonym pieprzem i przyprawą do słodkiego. Wkładamy krążki śliwek i spinamy wykałaczką. Jajka doprawić colą i pieprzem. Kotlety panierujemy w jajku i bułce. Jeśli czas pozwala dajemy panierce lekko obeschnąć. Następnie smażymy na wolnym ogni z obu stron. Osączamy na ręczniku i podajemy jeszcze gorące.
Filet nadziewany węgierkami.
Do każdej kieszonki wkładamy po kilka krążków śliwek.
Filet nadziewany węgierkami.
Jeśli czas na to pozwala dajmy wyschnąć panierce, będzie chrupiąca i nie będzie odchodzić od mięsa.
Filet nadziewany węgierkami.
Smażmy na bardzo wolnym ogniu, aby mięso się przepiekło.