Muzzy

Muzzy

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Filet pieczony z cukinią i suszonymi pomidorami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierś z kurczaka faszerowana podsmażoną z czosnkiem cukinią, serem cheddar i suszonymi pomidorami oraz bazyliowym pesto. Fit i smacznie, a do tego ekspresowe do zrobienia!

Filet pieczony z cukinią i suszonymi pomidorami

Składniki:

Filet pieczony z cukinią i suszonymi pomidorami

 

  • 3 pojedyncze filety z kurzej piersi
  • 3 plastry szynki podsuszanej (np. serrano, prosciutto)
  • 1 mała cukinia (ok. 300 -400 g)
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • ząbek czosnku - rozgnieciony
  • 1 łyżka świeżego pesto bazyliowego
  • 5-6 suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w paski
  • 10 dag startego na dużych oczkach sera cheddar
  • sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Filet pieczony z cukinią i suszonymi pomidorami

1. Przygotowanie filetów i farszu

Filet pieczony z cukinią i suszonymi pomidorami
Cukinię podsmażamy krótko na oleju z czosnkiem i cebulą.

Filety myjemy, oczyszczamy z błonek, tłuszczu i kostek. Osuszamy. Nacinamy w najszerszym miejscu fileta, tworząc kieszonkę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką z zewnątrz fileta i w środku kieszonki. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni C z termoobiegiem.
Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki razem ze skórką.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pomidorów i podsmażamy obrany i rozgnieciony ząbek czosnku oraz cebulę (ok. 2 min.). Dodajemy startą cukinię i smażymy ok. 3 min.
Zdejmujemy farsz z patelni, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz starty cheddar i pesto, mieszamy. Dodajemy pieprz i sól - według uznania.

2. Formowanie kieszonek

Filet pieczony z cukinią i suszonymi pomidorami
Nadziane filety zawijamy w szynkę i wstawiamy do piekarnika - tutaj wykorzystałam miejsce na blasze do upieczenia frytek z cukinii.

Przygotowanym farszem nadziewamy kieszonki - wychodzi spora łyżka farszu na 1 filet. Następnie zawijamy filety w plastry szynki serrano, układamy je na blaszce i smarujemy olejem z suszonych pomidorów.
Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.

3. Sposób podania

Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy piersi na chwilę aby "odpoczęły" - ok. 1-2 min. Następnie kroimy je ostrym nożem na plastry grubości ok. 1,5 cm. Podajemy z ulubioną sałatą i frytkami z cukinii.