Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Filet po hawajsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczony filet z piersi kurczaka z dodatkiem plastrów ananasa, żółtego sera i wiśniowej konfitury. Soczysty, aromatyczny, ze słodką nutą. Pyszny!

Filet po hawajsku

Składniki:

Filet po hawajsku

 

  • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 4 łyżeczki wiśniowej konfitury
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz kolorowy do smaku

Sposób przygotowania:

Filet po hawajsku

Przygotowanie mięsa:

Filet po hawajsku
Przekrojony i natarty przyprawami filet z kurczaka

Filet dzielimy na pół wszerz. Nacieramy pieprzem, solą oraz papryką słodką, układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą i nakłuwamy wykałaczką dość często aby zachował soczystość.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.

Wykładanie ananasa:

Filet po hawajsku
Filet z kurczaka z plastrami ananasa przed zapieczeniem

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni. Wyjmujemy filety. Na każdym układamy po dwa plastry ananasa.

Wykładanie sera:

Filet po hawajsku
Filet z kurczaka z ananasem i wyłożonym serem

Oraz po dwa plastry sera. Wkładamy do piekarnika, pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem w dziurce ananasa układamy konfiturę. Smacznego!