szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Filet w pikantnym cieście naleśnikowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Filet z kurczaka w cieście to pomysł na szybki i pyszny obiad.

Filet w pikantnym cieście naleśnikowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filet w pikantnym cieście naleśnikowym

 

  • 1 duży filet z kurczaka pojedynczy
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawa do kurczaka
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta chili
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Filet w pikantnym cieście naleśnikowym
Filet z kurczaka kroimy w cienkie plasterki i posypujemy przyprawą do kurczaka. Do miski wbijamy jajko i dolewamy mleko, rozmącamy i stopniowo wsypujemy mąkę, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy papryki i całość mieszamy. Plasterki filetu moczymy w cieście i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ogórkiem lub surówką. Można polać keczupem.
Filet w pikantnym cieście naleśnikowym
Podstawowe składniki to filet z kurczaka, mąka, jajko, mleko i przyprawy
Filet w pikantnym cieście naleśnikowym
Filet z kurczaka kroimy na cienkie plasterki, następnie moczymy w cieście i smażymy