gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Filet w sosie śliwkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To jedna z moich kolejnych propozycji na pyszne mięsko w sosie śliwkowym. Zapewniam ze mimo niewielkiej ilości składników mięsko jest pyszne.

Filet w sosie śliwkowym

Składniki:

Filet w sosie śliwkowym

 

  • około 20 śliwek
  • 2 filety z kurczaka około 50 dkg
  • sól
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól
  • około 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Filet w sosie śliwkowym

1 Najpierw trzeba przygotować składniki.

Filet w sosie śliwkowym
Do tego dania lepiej użyć wda mniejsze filety .

Śliwki myjemy przecinamy na pół wyjmujemy pestki. Filet myjemy posypujemy lekko solą.

2

Filet w sosie śliwkowym
Na rozgrzany tłuszcz dajemy śliwki i gałązkę rozmarynu.

Na patelni rozgrzewamy olej lub masło wkładamy śliwki i dodajemy rozmaryn. Mieszamy aż śliwki się trochę rozgotują.

3

Filet w sosie śliwkowym
Patelnię przykrywamy i gotujemy mięsko w sosie .

Do rozgotowanych śliwek wkładamy mięso polewamy octem balsamicznym i dodajemy miód.

4

Filet w sosie śliwkowym

Podczas gotowania mięska podlewamy odrobiną wody aby sos się nie przypalił. Długość duszenia około 20 minut ale aby się upewnić czy mięsko jest miękkie trzeba sprawdzić.

5

Filet w sosie śliwkowym
Takie mięsko można terz podać na kolację z pieczywem.

Takie mięsko podajemy na ciepło np z ziemniakami na obiad.


POLECAM!!