paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Filet w sosie śmietanowym z nutą tymianku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekki, szybki przepis na obiad z filetem kurczaka i ryżem w sosie śmietanowym z duża ilością tymianku.

Filet w sosie śmietanowym z nutą tymianku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet w sosie śmietanowym z nutą tymianku

 

  • filet z kurczaka podwójny 1 sztuka
  • śmietana 200 ml
  • woda 150 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tymianek do smaku
  • masło 3 łyżki
  • wegeta do smaku
  • ryż 2 woreczki
  • sos sojowy ciemny do smaku

Sposób przygotowania:

Filet w sosie śmietanowym z nutą tymianku
Filet opłukać, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Oprószyć do smaku sola i tymiankiem. Podsmażyć na rozgrzanej patelni na roztopionym maśle z obu stron. Śmietanę i wodę wymieszać. Wlać do mięsa. Wymieszać, dodać do smaku tymianek.Dusić pod przykryciem na małym ogniu aż sos się zredukuje. Od czasu do czasu zamieszać. Całość doprawić solą i pieprzem, sosem sojowym do smaku. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Ryż wyłożyć na talerze , wyłożyć też kawałki mięsa i całość polać sosem.
Filet w sosie śmietanowym z nutą tymianku
Filet podsmażyć na rozgrzanej patelni na roztopionym maśle z obu stron.
Filet w sosie śmietanowym z nutą tymianku
Śmietanę i wodę wymieszać. Wlać do mięsa.
Filet w sosie śmietanowym z nutą tymianku
Dusić pod przykryciem na małym ogniu aż sos się zredukuje.
Filet w sosie śmietanowym z nutą tymianku
Całość doprawić solą i pieprzem, sosem sojowym do smaku.