Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Filet z dorsza gotowany w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ryba gotowana jest delikatna w smaku lecz trzeba uważać bo szybko się rozgotuje.

Filet z dorsza gotowany w warzywach

Składniki:

Filet z dorsza gotowany w warzywach

 

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3/4 szkl wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Filet z dorsza gotowany w warzywach
Filety umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki, zalać zimną wodą, dodać pokrojony w krążki por, lubczyk, sól i pieprz. Gotować około 15 minut. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić, wlać wino, włożyć rybę. Położyć na małym ogniu i gotować powoli aż ryba będzie miękka. Podawać z warzywami i pieczywem.

Tagi:

dorsz