SUPERPRZEPIS

Filet z dorsza otulony ziołowo - miętową pierzynką

  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Filet z dorsza otulony ziołowo - miętową pierzynką Więcej zdjęć (2)

Dorsz to klasyka, ale w połączeniu z miętą cytrynową jest niezwykle aromatyczny i rozpływa się w ustach. Zapachowe dodatki sprawiają, że znana na naszych stołach ryba doznaje niepowtarzalnego, nowatorskiego smaku.

Składniki:

Filet z dorsza otulony ziołowo - miętową pierzynką

 

  • 750g fileta z dorsza
  • oliwa

 

  • Marynata:
  • 2 pęczki kopru
  • 2 pęczki natki z pietruszki
  • 1 pęczek mięty cytrynowej
  • 6 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek naturalnego jogurtu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Filet z dorsza otulony ziołowo - miętową pierzynką

ETAP 1:

Filet z dorsza otulony ziołowo - miętową pierzynką
Natkę z pietruszki , koper , mięte umyć , posiekać

1. Marynata:
Natkę, koper i miętę posiekać, następnie wrzucić do blendera, dodać suszone pomidory, czosnek, jogurt, wszystko zmiksować.

ETAP 2:

Filet z dorsza otulony ziołowo - miętową pierzynką
wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować , doprawić solą i pieprzem

Doprawić solą i pieprzem.

ETAP 3:

Filet z dorsza otulony ziołowo - miętową pierzynką
dorsza doprawić i ułożyć na każdym dość grubą warstwę marynaty

2. Dorsza oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Na każdy filet wyłożyć dość grubą warstwę marynaty ziołowo – miętowej i piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.


Tagi:

dorsz