Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Filet z fetą i szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szpinak i feta nie tylko tworzą świetną smakowo kompozycję, ale również wizualnie to znakomity tandem. Do tego odrobina czosnku i pomarańczy tworzy niezły bukiet.

Filet z fetą i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z fetą i szpinakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Filet z fetą i szpinakiem
Czyste filety rozbijamy na cienkie płaty. Na patelnię wykładamy szpinak, jak lekko odparuje dodajemy sok z pomarańczy, obie skórki, czarny pieprz, kurkumę oraz ząbek czosnku. Dusimy chwilę razem, odstawiamy do ostygnięcia. Na każdy płat mięsa rozsmarowujemy porcję szpinaku, układamy słupek fety, dopasowany wielkością do mięsa. Całość posypujemy czarnym pieprzem i zwijamy roladki, zaczynając od węższych brzegów. Układamy łączeniem do góry i odstawiamy na jakieś 20 min, aby odpoczęły. Patelnię dosłownie zwilżamy olejem, układamy roladki, posypujemy solą i pieprzem i przykrywamy. Jak puszczą sok, a mięso od góry zbieleje zdejmujemy pokrywką i obsmażamy z każdej strony aż sie zarumienią. Gotowe wykładamy na talerz i pozwalamy im 10 min odpocząć, podajemy z surówką lub czy kto tam lubi.
Filet z fetą i szpinakiem
Na suchej patelni odparowujemy szpinak, a następnie dodajemy resztę składników.
Filet z fetą i szpinakiem
Sok jaki dodajemy do szpinaku może być razem z miąższem.
Filet z fetą i szpinakiem
Na rozbitym mięsie układamy fetę i posypujemy całość czarnym pieprzem.
Filet z fetą i szpinakiem
Roladki tak naprawdę swój kolorek zawdzięczają czerwonej papryce, a nie dużej ilości tłuszczu.