BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Filet z indyka nadziany morelami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszną roladę z indyka nadzianą pyszną morelą ,płatkami migdałów .Pyszny smak rolady zaskoczył moich domowników.

Filet z indyka nadziany morelami

Składniki:

Filet z indyka nadziany morelami

 

  • filet z indyka 1 kg,
  • morele suszone 100 g,
  • białe wino 1/2 szkl. półsłodkie,
  • tymianek 1 płaska łyżeczka,
  • płatki migdałowe 1 - 2 łyżek,
  • musztarda chrzanowa 2 łyżki,
  • śmietana 3 -4 łyżki,
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka,
  • olej 2 łyżki,
  • masło klarowane 2 łyżki,
  • bulion 1 szkl,
  • pieprz szczypta Cayenne,
  • sól do smaku
  • dodatkowo;
  • pomarańcza,
  • płatki migdałowe,
  • morele suszone kilka do dekoracji,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,

Sposób przygotowania:

Filet z indyka nadziany morelami
Filet oczyść opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Rozetnij po długości, rozbij aby powstał większy płat, posmaruj ostrą musztardą, następnie miękkim masłem z dodatkiem soli i tymianku.

Oprósz delikatnie pieprzem.

Morele zalej winem białym półsłodkim tak na 30 - 40 minut.

Namoczone morele skrój na kawałki poukładaj na filecie, posyp płatkami migdałów.

Zwiń mięso w rulon wzdłuż dłuższego brzegu, obwiąż nitką kuchenną, zrumień na złoty kolor na oleju.

Mięso przełóż do brytfanny, polej gorącym bulionem, dodaj połowę wina i na małym ogniu duś około 70 minut, roladę wyjmij i owiń folią aluminiową.

Sos z mięsa wymieszaj z resztą wina i śmietaną, gotuj aż część płynu odparuje, często mieszając, wymieszaj mąkę z niewielką ilością zimnej wody, dodaj do sosu.

Zagotuj i dopraw do smaku.

Po usunięciu folii i nici roladę pokrój na grubsze plastry, mięso polej sosem. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.