Strona główna Filet z indyka w sosie z porów

Filet z indyka w sosie z porów

Indyk, Pory, Warzywa « poprzedni | następny »
wioletta_koziel - Przepis na: Filet z indyka w sosie z porów offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 116
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Filet z indyka w sosie z porów
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Fajna propozycja obiadowa. Sam indyczy filet nie każdemu może smakować, ale z dodatkiem wyrazistego sosu z porow jest super..


trudność: łatwe
czas:

Filet z indyka w sosie z porów - SKŁADNIKI:

  • 1 duży por;
  • 2 filety z indyka;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka przyprawy kucharek,
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej;
  • szklanka bułki tartej;
  • 3 ząbki czosnku;
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki oleju;
  • 2-szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • 2 łyżki śmietany;
  • 1 łyżka maki;
  • odrobina wody;
  • natka pietruszki, opcjonalnie majeranek, swieża pietruszka

Filet z indyka w sosie z porów - PRZYGOTOWANIE:

Filety z indyka pluczemy pod woda, kroimy w waskie paski. Przekladamy do miski, posypujemy przyprawa typu kucharek oraz papryka mielona. Czosnek przeciskamy przez praske, posypujemy nim paski indyka. Oblewamy kilkoma lyzkami oliwy z oliwek. Odstawiamy na pol godziny do lodowki, zeby smaki i aromaty sie wymieszaly. Po uplywie tego czasu indyka moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bulce tartej i smazymy na niewielkim ogniu. Pora, jasnozielona czesc, pokroic w polplasterki lub kostke i podsmazyc delikatnie na oleju, az zrobi sie on szklisty. Zalac pory niewielka ilosci bulionu z kostki. Gotowac ok. 10-15 minut. Nastepnie z maki, smietany i odrobiny wody zrobic jednolita, bezgrudkowa mase i zalac nia pory w garnku, zeby zagescic sos. Przyprawic sos majerankiem, swieza natka pietruszki lub szczypiorkiem. Podawac dowolnie, z zestawem salat, z ziemniaczkami, kasza gryczana.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Filet z indyka w sosie z porów (strona 1 z 1)  
Chupnięta

Chupnięta
offline

2010-01-07 14:44
Masz rację filety z indyka nie wszystkim smakują , ale ja jestem fanką indyka.Tak jak piszesz odpowiednio przyrządzony , a nikt mu się nie oprze.Ja duszę pierś indyczą w pieczarkach i koprze , dzięki temu jest soczysta , ale Twój pomysł mnie bardzo zaciekawił , uwielbiam por:) Ode mnie 5
Skomentuj
Oceń:
0
wioletta_koziel

wioletta_koziel
offline

2010-01-07 14:58
Ja tez uwielbiam indyka w pieczarkach, robie go tez w sosie z wielu rodzajow papryk...Ja nie przepadam za indykiem, bo dla mnie ma nieco zbyt mdly smak, ale ze moje chlopaki za nim przepadaja wiec robie go w wielu odslonach. I z przeroznymi dodatkami jest naprawde smaczny:).
Skomentuj
Oceń:
0
annamaria

annamaria
offline

2010-03-10 14:18
Muszę koniecznie przepis wypróbować :)
Skomentuj
Oceń:
0
evula

evula
offline

2012-07-16 18:24
Smaczne, ale w cholere kaloryczne
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Indyk
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Sznycle z indyka w otrębach wg Zub3r'a Cevapcici z indyka
Szaszłyki z indyka z kiełkami Potrawka z indyka z cukinią Szynka z indyka z szynkowara
Taco z indykiem i pomidorem Quiche z indykiem i burakami Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym
Filet z indyka pod sosem marchwiowo-pomidorowym Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem Szaszłyki czosnkowe

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane