Strona główna Filet z indyka w sosie z porów

Filet z indyka w sosie z porów

Indyk, Pory, Warzywa « poprzedni | następny »
wioletta_koziel - Przepis na: Filet z indyka w sosie z porów offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 116
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Filet z indyka w sosie z porów
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Fajna propozycja obiadowa. Sam indyczy filet nie każdemu może smakować, ale z dodatkiem wyrazistego sosu z porow jest super..


trudność: łatwe
czas:

Filet z indyka w sosie z porów - SKŁADNIKI:

  • 1 duży por;
  • 2 filety z indyka;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka przyprawy kucharek,
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej;
  • szklanka bułki tartej;
  • 3 ząbki czosnku;
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki oleju;
  • 2-szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • 2 łyżki śmietany;
  • 1 łyżka maki;
  • odrobina wody;
  • natka pietruszki, opcjonalnie majeranek, swieża pietruszka

Filet z indyka w sosie z porów - PRZYGOTOWANIE:

Filety z indyka pluczemy pod woda, kroimy w waskie paski. Przekladamy do miski, posypujemy przyprawa typu kucharek oraz papryka mielona. Czosnek przeciskamy przez praske, posypujemy nim paski indyka. Oblewamy kilkoma lyzkami oliwy z oliwek. Odstawiamy na pol godziny do lodowki, zeby smaki i aromaty sie wymieszaly. Po uplywie tego czasu indyka moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bulce tartej i smazymy na niewielkim ogniu. Pora, jasnozielona czesc, pokroic w polplasterki lub kostke i podsmazyc delikatnie na oleju, az zrobi sie on szklisty. Zalac pory niewielka ilosci bulionu z kostki. Gotowac ok. 10-15 minut. Nastepnie z maki, smietany i odrobiny wody zrobic jednolita, bezgrudkowa mase i zalac nia pory w garnku, zeby zagescic sos. Przyprawic sos majerankiem, swieza natka pietruszki lub szczypiorkiem. Podawac dowolnie, z zestawem salat, z ziemniaczkami, kasza gryczana.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Filet z indyka w sosie z porów (strona 1 z 1)  
Chupnięta

Chupnięta
offline

2010-01-07 14:44
Masz rację filety z indyka nie wszystkim smakują , ale ja jestem fanką indyka.Tak jak piszesz odpowiednio przyrządzony , a nikt mu się nie oprze.Ja duszę pierś indyczą w pieczarkach i koprze , dzięki temu jest soczysta , ale Twój pomysł mnie bardzo zaciekawił , uwielbiam por:) Ode mnie 5
Skomentuj
Oceń:
0
wioletta_koziel

wioletta_koziel
offline

2010-01-07 14:58
Ja tez uwielbiam indyka w pieczarkach, robie go tez w sosie z wielu rodzajow papryk...Ja nie przepadam za indykiem, bo dla mnie ma nieco zbyt mdly smak, ale ze moje chlopaki za nim przepadaja wiec robie go w wielu odslonach. I z przeroznymi dodatkami jest naprawde smaczny:).
Skomentuj
Oceń:
0
annamaria

annamaria
offline

2010-03-10 14:18
Muszę koniecznie przepis wypróbować :)
Skomentuj
Oceń:
0
evula

evula
offline

2012-07-16 18:24
Smaczne, ale w cholere kaloryczne
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Indyk
Stek z indyka z ziemniaczkami i fasolką Dietetyczne pulpety Pierś z indyka z szałwią i mozzarellą
Potrawka z indyka i młodą marchewką Pierś z indyka w sosie Tymiankowe "sznycle" z indyka
Sataye z indyka marynowane w szafranowym aioli Filet z indyka smażony bez tłuszczu Dietetyczne pulpeciki drobiowe
Faszerowane sznycle z indyka Kotleciki z indyka duszone w kalarepce Grillowane lizaki z indyka z sosem jogurtowym

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane