wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Filet z indyka w sosie z porów

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Fajna propozycja obiadowa. Sam indyczy filet nie każdemu może smakować, ale z dodatkiem wyrazistego sosu z porow jest super..

Filet z indyka w sosie z porów

Składniki:

Filet z indyka w sosie z porów

 

  • 1 duży por;
  • 2 filety z indyka;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka przyprawy kucharek,
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej;
  • szklanka bułki tartej;
  • 3 ząbki czosnku;
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki oleju;
  • 2-szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • 2 łyżki śmietany;
  • 1 łyżka maki;
  • odrobina wody;
  • natka pietruszki, opcjonalnie majeranek, swieża pietruszka

Sposób przygotowania:

Filet z indyka w sosie z porów
Filety z indyka pluczemy pod woda, kroimy w waskie paski. Przekladamy do miski, posypujemy przyprawa typu kucharek oraz papryka mielona. Czosnek przeciskamy przez praske, posypujemy nim paski indyka. Oblewamy kilkoma lyzkami oliwy z oliwek. Odstawiamy na pol godziny do lodowki, zeby smaki i aromaty sie wymieszaly. Po uplywie tego czasu indyka moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bulce tartej i smazymy na niewielkim ogniu. Pora, jasnozielona czesc, pokroic w polplasterki lub kostke i podsmazyc delikatnie na oleju, az zrobi sie on szklisty. Zalac pory niewielka ilosci bulionu z kostki. Gotowac ok. 10-15 minut. Nastepnie z maki, smietany i odrobiny wody zrobic jednolita, bezgrudkowa mase i zalac nia pory w garnku, zeby zagescic sos. Przyprawic sos majerankiem, swieza natka pietruszki lub szczypiorkiem. Podawac dowolnie, z zestawem salat, z ziemniaczkami, kasza gryczana.